HAAŠKI SUD

Martiću će se suditi i za Škabrnju i Kostajnicu

09.05.2002.
u 00:00
* Osim Martića, najizgledniji kandidati za podizanje novih optužnica su i Babić, Šešelj i Hadžić
Pogledaj originalni članak

Milan Martić, optužen za granatiranje Zagreba 1995., uskoro bi mogao biti optužen i za zločine koje su srpske paravojne postrojbe 1991. i 1992. počinile protiv hrvatskih civila na području Banovine, Like i zaleđa Zadra. Zajedno s Martićem mogao bi biti optužen i Milan Babić, dok bi za zločine počinjene u zapadnoj i istočnoj Slavoniji tužiteljstvo moglo optužiti Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

Proširenje optužnice protiv Martića, odnosno podizanje novih optužnica za zločine počinjene u Hrvatskoj za vrijeme srpske agresije, potvrdila je glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte. Ona je u utorak u Vukovaru najavila mogućnost podizanja optužnica protiv svih koji se navode u Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku.

Od petnaest imena koji se navode na Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku, najizgledniji kandidati za podizanje novih optužnica su upravo Martić, Babić, Šešelj i Hadžić. Ostali, od kojih se Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević te Blagoje Adžić navode i u Miloševićevoj optužnici za BiH, tužiteljstvu su vjerojatno zanimljiviji kao krunski svjedoci protiv Miloševića. Zboga toga se najava podnošenja optužnica protiv njih može shvatiti i kao dodatni pritisak da pristanu svjedočiti protiv Miloševića.

Iz Miloševićeve optužnice može se zaključiti kako će se Martića, koji bi možda već danas mogao odletjeti u Haag, teretiti za progone i ubojstva 110 civila na području Hrvatske Kostajnice u listopadu 1991. godine, te ubojstva 37 civila u Saborskom, Poljankama i Lipovaniću u listopadu i studenome iste godine.

Martić bi mogao biti optužen i za ubojstva u Škabrnji, gdje je 18. studenoga 1991. ubijeno 38 stanovnika toga sela, a do veljače 1992. i ostalih 26, uglavnom starih i nemoćnih, te za ubojstva u selima Nadin i Brušak.

Nakon ubojstva Željka Ražnatovića Arkana, koji se na Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku tereti za zločine počinjene u Dalju, Erdutu i Lovasu, za te zločine sada bi trebao biti optužen Goran Hadžić. Vojislav Šešelj mogao bi biti optužen za ubojstva i zločine koje su "Beli orlovi" počinili u selima Voćinu i Baćinu u zapadnoj Slavoniji.

Z. Bajt

Pogledajte na vecernji.hr