afera

Mate Granić: Iz Hypa su mi platili, ali ne 762.000 eura

Foto: VL
Mate Granić: Iz Hypa su mi platili, ali ne 762.000 eura
05.06.2010.
u 21:01
Bili smo vrlo pristojno plaćeni, ali ne tako visoko kao što su mediji objavili, kaže bivši ministar Mate Granić.
Pogledaj originalni članak

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, odnosno njegova konzultantska i lobistička tvrtka 'Magra' surađivala je s podružnicama Hypo banke. Nakon što je Večernji list u subotu objavio tvrdnje revizijskog izvještaja međunarodne tvrtke za poslovno savjetovanje PwC i austrijskog lista 'Der Standard' da je na račun bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova uplaćeno 762.000 eura honorara, Granić nam je danas potvrdio da je upravo njegova tvrtka imala ugovor o konzultantskim i lobističkim poslovima koji su bili, kaže, vrlo pristojno plaćeni, ali ne onako dobro kao što tvrde revizori i austrijski list.

>>Hypo: Sporni konzultantski honorari i skupi satovi

Surađivali od 2006./'08.

– Moja tvrtka Magra, koja je među vodećim konzultantskim i lobističkim kućama u regiji, imala je konzultantski ugovor od 2006. do 2008. godine s Hypo Zagreb, a 2007. i 2008. godine s tvrtkim Hypo International. Imali smo vrlo profesionalnu suradnju, bili smo vrlo pristojno plaćeni, ali ne tako visoko kao što su mediji objavili – kaže Granić. Suradnja je počela sa šefom zagrebačke podružnice Hypo banke Heinzom Truskallerom, a nastavljena s podružnicom Hypo International. Za njih su uspostavili kontakte i pripremali teren za područje Makedonije i Kosova, ali planovi su pali u drugi plan kad je počela istraga oko Hypo banke. Revizori tvrde da su šefovi Hypo Leasing Holdinga 'neopravdano dnevno dogovarali desetke tisuća eura za savjetovanje, troškove i putovanja, te da je 762.000 eura honorara isplaćeno za 'nejasne posredničke aktivnosti na području bivše Jugoslavije'. Znači li to da poslovi koje je tvrtka 'Magra' Mate Granića ugovarala s podružnicama Hypo banke nisu sasvim čisti? Zasad se o tome ne može govoriti, a Granić kaže kako je riječ o uobičajenim konzultantskim poslovima i kako nitko od istražitelja nikad njega nije zvao na razgovor o tome.

Ugledna smo tvrtka

– Magra je ugledna kuća koja prihvaća ozbiljne poslove, postali smo već vodeća tvrtka u regiji, surađujemo s brojnim tvrtkama iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Češke i SAD-a – kaže Granić, koji je devet godina, do siječnja 2000., bio hrvatski ministar vanjskih poslova, a od tada se bavi lobiranjem. Njegova tvrtka ima sedam zaposlenih u RH i troje u inozemstvu, surađuje s investicijskim fondovima, bankama. O tome tko je onda dobio visoki honorar od 762.000 eura Granić kaže da o tome je li još netko surađivao s Hypo bankom ne može govoriti. Drugi bivši ministar koji se također bavi konzultantskim poslovima, Miomir Žužul, kaže kako nema nikakve veze s poslovanjem Hypo banke nema.

INOVATOR I PODUZETNIK

Jedni ga obožavaju, drugi 'hejtaju', no što o Mati Rimcu kažu stručnjaci: 'Ako si dobio javni novac, moraš polagati račune i točka'

Rimac je napravio električne automobile Nevera, Concept_One i Concept_Two kojima je privukao pažnju i svjetske javnosti posebice nakon kupnje tvornice slavnih luksuznih automobila Bugatti. Njegov pogon u Svetoj Nedelji posjetila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a EU je podupro Rimčeve projekte s 180 milijuna eura. Iako kritičari tvrde da je to bačen novac, Rimac je bio jedini u Hrvatskoj koji je zanimao EK da ga podrži tolikim iznosom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 147

64
64goran64
16:22 06.06.2010.

Granić je već nakon prve afere kao lobista rekao da to nije posao za njega,da se nije najbolje snašao i da odustaje od toga.No mamac je očito preslasan da bi se od njega odustalo.KORUPTIVAN NOVAC SE NUDI NA SVAKOM ĆOŠKU OVAKVIM LIKOVIMA.HRVATSKA SE MORA RIJEŠITI OVAKVIH PARAZITA I IZDAJICA,ALI GLAVNI PROBLEM LEZI U ONIMA KOJI IH ANGAZIRAJU I RAZLOZIMA TIH ANGAZMANA!

TM
tesla moj ponos
16:41 06.06.2010.

Mate Granić je nevin kao i svi dok se ne proglase krivim. A toliko ih čeka nevinih da ne znam hoće li ikad dočekati netko od nas da ih pregledaju i da utvrde da nisu nevini. šta čekaju sve državne institucije. čekaju li da Hrvati odumru ili je nečiji cilj bio uništiti Hrvate. Postat će ili su već poznati u svijetu kao lopovi a jučer su se zahvaljivali Njemačkoj i pjevali joj pjesme a njihove političare slavili. I Austrijske. Da bi u neka mirnija vremena radili kriminalne radnje i to bezobrazno dugo. Pitam se postoji li i jedan Hrvat koji je bio politički jak a da nije UKRAO gdje je god mogao. I sada ostali za SVIMA lopovski tragovi i vode do GLAVNOGA . Ljudi je li to moguće da će se jednog dana doći do glavetine hobotnice ili će onaj pošteni hrvatski puk još jednom pisati kolektivnu krivicu !

UK
Ugo Kajvez
09:53 07.06.2010.

Ovaj lik na slici poznat kao, ... \"Mr. pola meni, pola tebi, pola njemu\" ......