Mate Granić:

Podaci pokazuju da se na granici Makedonije i Grčke kreće još oko 80.000 izbjeglica

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Podaci pokazuju da se na granici Makedonije i Grčke kreće još oko 80.000 izbjeglica
21.09.2015.
u 10:37
Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić smatra da ni svijet, ni Europska unija još uvijek nemaju odgovor na izbjegličku krizu
Pogledaj originalni članak

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić gostujući u emisiji ''Novi dan'' na N1 televiziji prokomentirao je odnos Hrvatske sa susjednim zemljama nakon izbjegličke krize koja je zahvatila Europu. 

– Neosporno je da su odnosi s Mađarskom krizni, sa Slovenijom su napeti, ali ne krizni. Činjenica je da je riječ o velikoj svjetskoj migracijskoj krizi, najvećoj nakon Drugog svjetskog rata, na koju ni svijet, ni EU nema odgovor – kazao je Granić

Na upit je li premijer Milanović izjavama o otvaranju koridora natjerao Mađare da otvore granice, Granić je kazao da su Mađari to učinili jer je Njemačka razgovarala s njima, a ne zbog pritiska iz Hrvatske.

Kazao je i da Hrvatska itekako mora brinuti o nacionalnoj sigurnosti da ne postane depo za izbjeglice.

– Podaci pokazuju da se na granici Makedonije i Grčke kreće još oko 80.000 izbjeglica. Moramo voditi računa o tome jer je već u Francuskoj uhvaćen jedan ISIL-ovac. Hrvatska mora voditi brigu i o tome – kazao je Granić.

Dodao je i da se rasplet izbjegličke krize još uvijek ne nazire s obzirom na to da su podijeljena mišljenja unutar Europske unije jer barem osam država odbija kvote.  – Tresu se temelji Europske unije, Schengenski i Dublinski sporazumi su suspendirani. Nisam optimist da će doći do brzog sporazuma, a to se mora dogoditi. Ako se pomogne Grčkoj, uz obvezu kvota, ako se uključe i SAD i Kanada, onda ima šanse. To se mora dogoditi unutar mjesec dana. Dok se to ne dogodi, Hrvatska se mora ponašati strogo u cilju zaštite nacionalnih interesa – zaključio je Granić.

>>Martin Schulz očekuje dogovor ministara EU oko zbrinjavanja 160 tisuća izbjeglica

>>U Tovarniku više nema izbjeglica. Načelnica: Svaka čast policajcima, odradili su lavovski dio posla!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
11:15 21.09.2015.

Mađari su otvorili granice kad su dobili jamstvo da će moći sve migrante odmah šupirati u Austriju. Inače, ćao đaci. Kad Austrija i Njemačka kažu "dosta", Orban spušta rampu i džamahirija počinje u Hrvatskoj.

Avatar pora
pora
11:04 21.09.2015.

cvrsta granica za obranu eu bi trebala biti vec u grckoj ! mi smo trebali biti sa mađarskom i ako treba zatraziti i pomoc od nje i eu da se pokaze da se od tud dalje nece moci milom...pravi milijuni migranata sa teroristima vec su u pripremi i tek dolaze... navodno preko cak 100miliona islamista a cilj sirenje islama a sa druge strane amerika ima cilj oslabiti europu i onda materijalno iskoristavati isto radi u islamskim zemljama...dakle postoje dva cilja ..islamski vjerski i zidovsko- americko- britanski materijalni i stvaranje svjetske vlasti !

CR
CROLINDA
10:50 21.09.2015.

you tube poruka iz propovijedi imama iz džamije Al Aqsa : Njemačka nije suosjećajna nego im trebaju jeftini radnici Rađajte da osvojimo njihov kontinent Uskoro ćemo ih pregaziti nogama