Borac

Mateju je 6,5 godina, a bori se s rakom koji mu je zahvatio moždinu

Foto: 'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
Mateju je 6,5 godina, a bori se s rakom koji mu je zahvatio moždinu
25.05.2011.
u 17:25
Maligne stanice "plivaju" mu kroz cijeli živčani sustav. Bio je hiperaktivno dijete, a sada leži iscrpljen kemoterapijama, u nevjerici kaže otac Mario
Pogledaj originalni članak

Iza 6,5-godišnjeg Mateja Markanovića iz Trenkova mjeseci su borbe s teškom bolešću.

Rijetka bolest

– Bio je hiperaktivno dijete, a sada leži iscrpljen kemoterapijama – u nevjerici kaže otac Mario.

Prvi znaci bolesti pojavili su se prošlog srpnja kada je dječaka zaboljela glava. U požeškoj bolnici zaključeno je da je riječ o meningitisu zbog čega je hospitaliziran. Tjedan dana nakon povratka kući sve se ponovilo pa još jednom. Tada je na snimci otkriveno neobično zatamnjenje. Slijedile su pretrage i u nekoliko zagrebačkih bolnica da bi na kraju rezultati uzoraka poslani na analizu u SAD gdje su potvrdili zle slutnje. 

– Matej boluje od iznimno rijetke bolesti, a radi se o tome da ima maligne stanice u moždanoj opni i leđnoj moždini. Ne postoji jedno žarište koje bi se moglo operirati nego one "plivaju" kroz cijeli živčani sustav. Do sada je primio četiri kemoterapije i 30 zračenja i tek sada kada očitaju nalaze u Zagrebu znat ćemo ima li sve to pozitivnog učinka – kazao je otac.

Veseli se povratku kući

Liječnici su mu odredili osam kemoterapija. 

– Bolje se osjeća kada smo s njim, a između terapija redovito ga dovodimo kući. Voli tada da ga u kolicima provozamo po svježem zraku, odmah bude veseliji – dodala je majka Vesna. Matejeva bolest obitelj Markanović iscrpila je financijski. Vesna je spremačica u mjesnoj osnovnoj školi, Mario je nezaposlen, a status njegovatelja za bolesnog dječaka još mu nije odobren. Želite li uplatiti dobrovoljni prilog, možete to učiniti na broj žiroračuna u Erste banci (na ime Matej Markanović): 2402006-1031262160 (poziv na broj: 80402000-3102015464).

U pomoć je priskočio i bivši nogometaš Zoran Zekić na čiju će se inicijativu u petak u 17 sati na veličkom stadionu odigrati humanitarna utakmica s koje će sav prihod biti uplaćen za liječenje malog Mateja. Cijena karte je 10 kuna, a dolazak su, među ostalima, potvrdili Ivano Balić, Shorty, Špehar, Vlaović, Babić, Mujčin...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
20:07 25.05.2011.

Nadam se da cete uspjeti da ce se mali Matej izlijeciti od te strasne bolesti.. U nasoj obitelji je nas sin imao diagnosticiran rak u odmakloj fazi i poslije teske borbe koja je trajala cijelu godinu dana i koja je ukljucivala vise operacija, kemoterapiju i zracenje, mogu reci da smo uspijeli pobjediti. Nadam se i iskreno zelim da i vi dozivite to zadovoljstvo.

GL
glasnik
21:37 25.05.2011.

... kad sam vidio Matejev lik, vidio sam mog malog nećaka, koji više nije među živima. u jednom od zadnjih posjeta u bolnici, pitao me je: \'ujo, a zašto baš ja?\' do danas nisam našao odgovor, zašto on? - ja ne znam, ali Bog zna! - u to vjerujem, jednako kao što vjerujem da imam i svog Anđela na nebu. Mateju želim Božji blagoslov i dobro liječenje, i da uvijek bude na radost svojim roditeljima! - u mojim je molitvama, a i broj sam prepisao, sutra ću skočit do \'Fine\'!