novi čelnik

Mato Brlošić novi je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Mato Brlošić novi je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore
03.04.2012.
u 15:30
Pred HPK je, kaže Brlošić, velik posao, jer će on predstavljati hrvatsku poljoprivredu u EU. Hrvatski su poljoprivrednici siromašniji od onih u Uniji pa moraju naučiti kako povući novac iz europskih fondova.
Pogledaj originalni članak

Mato Brlošić, čelnik seljačke udruge Brazda, novi je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, nakon što je Darko Grivičić prije mjesec dana na to mjesto dao neopozivu ostavku. Brlošićev protukandidat bio je direktor Agencije za ruralni tazvoj Istre Graciano Prekalj.

Nakon što je Vlada u hitnu saborsku proceduru ovih dana uputila dva zakona – o ukidanju obveznih članarina i članstva u HPK te izdvajanju Poljoprivredno-savjetodavne službe – HPK uskoro neće biti više od obične udruge.

No Brlošić još vjeruje u budućnost toga tijela. Traži da članstvo u HPK, koja je osnovana prema zakonu o komorama, bude obvezno te da se plaća članarina koja će biti izvor sredstava za one koji rade u komori, za ljude koji će predstavljati poljoprivredu sutra u Europi. Prema njoj se nitko ne smije odnositi drugačije nego prema HOK-u ili HGK, u kojima su članstvo i članarina obvezni. Tvrdi da HPK mora opstati i ojačati svoje temelje te se nametnuti Vladi i Ministarstvu poljoprivrede kao predstavnik 30.000 glasova poljoprivrednika, koji imaju svoju težinu.

Prema Brlošiću, Komora ima još puno posla jer će predstavljati hrvatsku poljoprivredu u EU. Nema staža 15 godina poput europskih, no hrvatski je seljak žilav i otporan i njegova se polja ne razlikuju puno od europskih i brzo će dostići EU standarde.

Frane Ivković, koji je nakon Grivičićeve ostavke proteklih mjesec dana obnašao dužnost privremenog predsjednika HPK, danas je kazao kako je HPK, kao i HGK ili HOK, imala za cilj da postane pravi predstavnik i partner svojih članova iz primarne poljoprivredne proizvodnje prema državnim institucijama i kupcima. Tako se mogla razbiti "stijena" grube podijeljenosti proizvođača i otkupljivača, odnosno prerađivača, što je često bilo na štetu proizvođača, potrošača i države. No, odlukom Vlade ogroman se broj proizvođača sada iz strateške gospodarske grane RH gura u volontersko, dobrovoljno udruženje – HPK – koje neće biti ništa drugo nego jedna od već mnogobrojnih postojećih neobveznih udruga bez poslovne i pregovaračke moći, s čime EU mora biti upoznat.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
16:00 03.04.2012.

Ne poznam baš previše Matiju ali ono koliko sam ga upoznao mogu reći da je on Matija Gubec naših dana.

AR
arjavas
18:40 03.04.2012.

Ja sam mislio da bi interese naše poljoprivrede u EU trebalo zastupati ministarsvo poljoprivrede.