NOVI SOJ VIRUSA

Mayer: Da je bila procijepljenost veća, ne bi do omikrona ni došlo

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Mayer: Da je bila procijepljenost veća, ne bi do omikrona ni došlo
01.12.2021.
u 09:12
Postoje izvještaji iz JAR-a koji govore da se soj relativno lako prenosi, da inficira uglavnom mlade ljude, da su kliničke slike relativno blage, ali mi to ne možemo prenijeti jedan na jedan na našu epidemiološku situaciju, rekao je Parčina.
Pogledaj originalni članak

Da je procijepljenost bila veća, vjerojatno ne bi došlo do omikrona, rekla je epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog. 

Ustvrdila je da postoji mogućnost da će nova varijanta koronavirus biti blaga, no isto tako je naglasila kako u ovom trenutku to ne možemo znati. Epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je da se omikrona ne boje te da "postoji enormno teška situacija da se dobro može postaviti u Europi".

Parčina je rekao da kod omikrona postoji veliki broj mutacija koji nas može zabrinuti - od njih 50, 32 se nalaze na tzv. proteinu šiljka. 

- Postoje izvještaji iz JAR-a koji govore da se soj relativno lako prenosi, da inficira uglavnom mlade ljude, da su kliničke slike relativno blage, ali mi to ne možemo prenijeti jedan na jedan na našu epidemiološku situaciju, rekao je Parčina.

Ugledni stručnjak napomenuo je i da u obzir treba uzeti to što postoje razlike u populaciji te da procijepljenost u JAR-u iznosi 20 posto, ali i to što postoje i klimatske razlike.

- Mi se sada omikrona iskreno ne bojimo. Politički, stvorilo je to određene pomutnje, ali strogo smo uvjerenja, epidemiološki, mikrobiološki, virološki, da jednostavno za omikron postoji enormno teška situacija da se dobro može postaviti u Europi. Prvo, radi vremenskih uvjeta, drugo, radi temporalnih uvjeta epidemije u kojoj se definitivno sad nalazimo, rekao je Parčina.

VIDEO: Novi soj nazvali omikron: 'Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće'

Velik broj mutacija

Mayer je rekla da je ono što najviše zabrinjava kod omikrona veliki broj mutacija.

- Rekla bih samo - da smo imali veći broj procijepljenosti, ne samo mi, nego i u svijetu, da je postotak procijepljenosti bio veći, vrlo vjerojatno do tih mutacija ne bi došlo jer se virus ne bi imao gdje širiti i ne bi imao prostora za mutacije. Omikron, možemo se nadati, stvarno može biti slabija varijanta, može, kako tvrde neki znanstvenici da će vjerojatno sam sebe uništiti, pobiti... To je premalo vremena da bi o tome još mogli govoriti, dodala je.

Epidemiologija je rekla da će se raditi novo cjepivo, ali da za to treba vremena, potrebne su i kliničke studije, nakon kojih ide faza odobrenja.

- To je prije pola godine, šest mjeseci, vrlo teško, da bi mogli imati, rekla je Mayer tijekog gostovanja u emisiji U mreži Prvog. 

Rekla je i da je prošlo premalo vremena da bi zaključili hoće li omikron utjecati na povećanje hospitalizacija ili smrtnost.

- Žao mi je, ali vjerojatno, da je bila procijepljenost veća, ne bi do omikrona ni došlo. Omikron se pojavio, možemo se nadati da će biti blag, ali to za sada ne možemo znati. Cijepljenje nam je jedini spas, rekla je također Mayer.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
11:15 01.12.2021.

Ako je ovo varijanta koja se brže širi i ima blažu kliničku sliku, nije li logično da se pusti da se proširi kako bi se pučanstvo prokužilo, umjesto da se radi na cjepivu koje će je zaustaviti?

ZV
zvezdomor
09:50 01.12.2021.

powered by masonska tvornica laži

DU
Deleted user
12:57 01.12.2021.

Znači tebi je žao što pandemija završava i što ljudi ne umiru? Svatko normalan bi bio sretan, a vi tužni.