U DUBROVNIKU

McCain se susreo s Plenkovićem: Odnosi Hrvatske i SAD-a su na najvišoj razini

Foto: Sven Hoppe/DPA/Pixsell
McCain se susreo s Plenkovićem: Odnosi Hrvatske i SAD-a su na najvišoj razini
09.04.2017.
u 19:46
Cijenim ulogu hrvatske vlade i naroda u našoj borbi protiv radikalnog islamističkog ekstremizma, rekao je McCain
Pogledaj originalni članak

Važno je da Hrvatska i SAD kao saveznice iz NATO saveza razmjenjuju mišljenje, te da je Hrvatska informirana o politici nove američke administracije, istaknuo je danas u Dubrovniku premijer Andrej Plenković nakon susreta s američkim senatorom Johnom McCainom

"Rekao bih da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Državama na najvišoj razini", ocijenio je McCain za Hrvatsku radio televiziju, dodavši kako su zbog situacije u svijetu odnosi između dviju država važniji nego što su ikada bili.

"Cijenim ulogu hrvatske vlade i naroda u našoj borbi protiv radikalnog islamističkog ekstremizma. Kad padne Raka mnogo će ljudi pokušati doći u Europu i SAD, a naša suradnja u tom smislu je vrlo važna i mislim da je dosad bila uspješna", rekao je senator McCain, referirajući se na sirijski grad koji je neslužbena prijestolnica Islamske države u toj bliskoistočnoj zemlji.

"Razmotrili smo trenutno stanje na jugoistoku Europe, u europskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Važno je da kao saveznici u okviru Sjevernoatlantskog saveza imamo prigode za razmjenu mišljenja, te da smo bolje informirani o politici nove američke administracije", istaknuo je premijer Plenković nakon susreta s McCainom koji je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj

"Mislim da će odnosi biti stabilni i da će se i nova administracija ... ipak staviti u one uobičajene okvire čvrstoga partnerstva i na tom tragu su i razgovori koje su brojni hrvatski dužnosnici imali proteklih mjeseci s predstavnicima nove američke administracije", dodao je Plenković. 

Republikanac McCain, koji se ranije u nedjelju sastao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na čiji je poziv stigao, čest je kritičar politike američkog predsjednika Donalda Trumpa, no podržao je njegovu posljednju odluku o raketnom napadu na sirijsku zračnu luku iz koje je navodno izveden nedavni napad kemijskim oružjem u Idlibu. 

"Signal kojeg je SAD poslao prošle noći je vrlo, vrlo važan", rekao je u petak McCain, veliki zagovaratelj asertivnijeg pristupa u Siriji, prenosi Reuters. 

Njegov posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Hrvatske.

>> Rusija, Iran i Sirija odgovorit će SAD-u u slučaju ponovnog napada

>> 'Rusi su ispali nekompetentni, a možda su se Sirijci s njima poigrali'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

DA
danijelrukavina4
22:45 09.04.2017.

Gospodine Mc Cain, nikada mi nije bilo jasno kako to da se u pomoć izbjeglicama iz Sirije nikada nisu uključile prebogate arapske zemlje, pa da kažu evo možete kod nas, dok kod vas ne završi rat, da li je bio problem organizirati naselja, pa ima tamo prostora koliko hoćeš - mislim na Katar, Saudijsku Arabiju. Baš bi me zanimalo, što Vi mislite o tome.

DU
Deleted user
22:47 09.04.2017.

Dosao Amer provjeriti da li cemo platiti 2% BDPa za kupnju oruzja od njih te malo na godisnji u Opatiju i Dubrovnik. Dok se Plenki snadje Agrokor, INA ce biti u ruskim rukama a Petrokemija ce raditi ako Rusi isporuce plin. Nevjerojatno je da Plenki i Kitarovicka dolaze iz misnistarstva vanjskih poslova a iskazali su nevjerojatnu nesposobnost u diplomaciji. Neka lijepo uzmu stare povjesne arhive Dubrovacke republike i nauce balansirati izmedju velikih sila (Venecija, Otomani) ili nek se sjete omrazenog Tita i balansiranja izmedju Istoka i Zapada. Totalni umisljeni nesposobnjakovici.

Avatar Uvik svojom glavom
Uvik svojom glavom
23:09 09.04.2017.

Partneri ćemo biti onoga trenutka kada ne budemo trebali vize za otići u posjet SAD-u, do tada smo samo partneri kada treba naše vojnike slati. Toliko o poštovanju nas i koliko nas ravnopravnima drže .