NOVI ŽIG

"Međimurski kalamper" postao zaštićena robna marka

Kalamper
Kalamper
30.10.2019.
u 20:22
Županija je i vlasnik robne marke, a ugovor o korištenju dala je Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira
Pogledaj originalni članak

Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je rješenje o registraciji žiga "Međimurski kalamper" čime je taj poljoprivredni proizvod i službeno postao zaštićena robna marka. 

PROMO

Posjetite najmanju županiju u Hrvatskoj s čak dvije nagrade Europske destinacije izvrsnosti: Idemo u Međimurje

Znate li koja je najmanja županija u Hrvatskoj? Riječ je o često samozatajnoj, ali turistički sve glasnijoj predstavnici samog sjevera Hrvatske, Međimurskoj županiji. No, činjenica da je najmanja nimalo je ne sprječava u turističkom rastu. Dobar položaj, tj. blizina susjednih država samo je jedan od razloga zašto mnogi strani turisti, ali i domaći posjetitelji svoje slobodne dane rado provode istražujući što sve nudi Međimurje.

Međimurska županija pokrenula je u ožujku ove godine inicijativu da se zaštiti jedan od najprepoznatljivijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda. Županija je i vlasnik robne marke, a ugovor o korištenju dala je Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Župan Matija Posavec imenovao je stručno povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli prava korištenja, vodi registar korisnika i provodi nadzor.

- U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60.000 tona krumpira, što zadovoljava 70 posto hrvatskih potreba. U Međimurju se oko 800 proizvođača bavi uzgojem krumpira te je 2000. godine osnovana Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji je od danas službeno zaštićena robna marka - kaže župan Posavec.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RI
rimac444
21:01 30.10.2019.

Posavec je pravi nesposobni kalamper, već 6 mjeseci Čakovec je u kolapsu zbog asfaltiranja 50 metara nadvožnjaka, naravno što izvode kooperanti HNS-a, a takvih bisera ima na pretek

TI
Tirano
20:46 30.10.2019.

Čudi me a možda će netko od Zagoraca zaštititi "kosanu mast"! Znaju za nju mnogi koji su je jeli sa kruhom! Specijalitet Hrvatskog Zagorja!!! A tek koliko bi to bilo značajno za uzgoj svinjetine i kosane masti u cijeloj Sjevernoj Hrvatskoj¡? Kosana je mast zdravija od čvaraka koje smo već zaštitili!!!