Nezaposleni

Međimurski poslodavci traže 446 radnika, poraslo zapošljavanje

Foto: 'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
Međimurski poslodavci traže 446 radnika, poraslo zapošljavanje
24.03.2010.
u 16:15
Hrvatski zavod za zapošljavanje očekuje veće zapošljavanje u građevini, koja je čekala dolazak toplijih dana, te u sezonskom radu na Jadranu
Pogledaj originalni članak

– Završila sam školu za zdravstveno-laboratorijskog tehničara i već godinama tražim posao u struci. Ponuda je vrlo slaba pa bih radila bilo što jer imamo dvoje djece. Radi samo suprug. Plaća? Pa bilo bi dobro da je barem 3000 kuna – kaže Martina Posavec (26) iz Nedelišća.

Jučer je posjetila Sajam poslova, koji je u dvorani Graditeljske škole organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje. Martina veli da je veća ponuda slobodnih mjesta u Varaždinu pa je odlučila ispuniti molbu za posao u Boxmarku. I ona i deseci nezaposlenih Međimuraca vježbali su jučer kako napisati dobru molbu i što navesti u životopisu.

– Kad neki poslodavac dobije 200 molbi za jedno radno mjesto, u oči će mu upasti ona koja je drugačija od ostalih, bilo po stilu pisanja ili po količini podataka – kažu iskusniji.

Molbu je ispunjavao i 21-godišnji Kristijan Kranjec iz Novakovca. Konobar je po zanimanju, a najveća mu je želja upasti u neki dobar ugostiteljski objekt na Jadranu.

– Ispunio sam molbu za Plavu lagunu u Poreču. Na moru su plaće puno bolje nego na kontinentu, a jedini je problem to što se puno više radi i što sezona traje četiri do najviše pet mjeseci – kaže.

Sezonski je posao jedan od izlaza za sve više nezaposlenih u Međimurskoj županiji, u kojoj posao traže 7362 osobe. Iz Međimurja se na početku turističke sezone proteklih godina na more selilo 150 radnika, od sobarica do kuhara i konobara. Jučer se na Sajmu poslova, koji je okupio 70 izlagača, mogao osjetiti dašak optimizma jer je ponuda slobodnih radnih mjesta na kraju veljače bila mnogo veća nego u siječnju.

Prijavljeno je 446 slobodnih radnih mjesta, što je 80 posto više nego mjesec prije, a i zapošljavanja je bilo čak 60 posto više.

– Teško je nešto prognozirati jer se stanje mijenja iz mjeseca u mjesec. Bili bismo zadovoljni da ne dođe do osjetnijeg rasta nezaposlenosti. Pad nezaposlenosti je zasad teško očekivati. Nadamo se većem zapošljavanju u građevini i sezonskim poslovima – kaže Marina Kodba iz čakovečke Područne službe HZZ-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AK
akil
09:33 25.03.2010.

Naravno da ima posla i da se traži radna snaga,jer mi imamo višak neradne snage,a radnika nam nedostaje.