PODUZETNIŠTVO Dragutin Buhač osmislio originalni međimurski suvenir

Međimurski suvenir: Rakija sa zlatnim listićima postat će izvozni proizvod

03.04.2009.
u 18:14
Pogledaj originalni članak

Da je u poduzetništvu važno imati dobru ideju, pokazuje i primjer Dragutina Buhača iz Šenkovca. Nakon što je osmislio apoteku Zrinskih i druge originalne mokre suvenire, proizveo je još jedan, koji je izazvao pozornost. Panta rei naziv je likera u kojem plivaju - listići 22-karatnog zlata!

Zlato iz Njemačke
- Danas se na svim područjima traže nove ideje. Cvjećarstvo je procvjetalo kad su uvedeni vodeni učinci, poput fontana i slapova, u gastronomiji se nakon ptičjeg mlijeka i mesa od krokodila također traži nova razina proizvoda, pa se u ponudu uvode pozlaćeni listići čaja i sladoled.

I mi smo se uključili u taj trend i proizveli slatki liker od macerata anisa i cvijeta bazge u žitnom alkoholu, u kojem pliva i jestivo zlato - kaže Dragutin Buhač, vlasnik tvrtke Myrtillus, koji će se s desetak obrtnika predstaviti na sajmu Kvarner expo u Opatiji. U likeru, koji još nema cijenu, listići jestiva zlata, koje nabavlja u Njemačkoj, vrlo su tanki, 0,22 mikrona i stoga su potpuno neškodljivi za organizam.

U svijetu takvi proizvodi više nisu rijetki, no u našem kraju jesu. U Hrvatskoj postoji pjenušac s listićima od 24-karatnog zlata, koji proizvođač Izvori života iz Iloka izvozi u najelitnije i najskuplje hotele u Dubaiju. Tko zna, možda i on uspije, a upravo s tim ciljem i ide na sajam u Opatiju, na kojem će se predstaviti i stranim kupcima. Piće je, tvrdi, ljekovito jer zlato veže na sebe štetne tvari.

Radi “od ve do ve”
- Moja tajna je u upornosti i tome što stalno nešto istražujem da dođem do rješenja. Radno vrijeme mi je, kao tipičnom Međimurcu, od ve do ve - kaže.

Pogledajte na vecernji.hr