ŽELE NOVU GEOPOLITIČKU MAPU SVIJETA

Medvedev prijeti: Aneksija ukrajinskog teritorija bit će 'nepovratna'

Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Dmitry Medvedev, Deputy Chairman of Russia's Security Council, delivers a speech in Saint Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin and Prime Minister Medvedev attend a meeting with members of the government in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Deputy Chairman of Russia's Security Council Medvedev gives an interview outside Moscow
20.09.2022.
u 13:00
"Nakon što se održe (referendumi) i nova područja postanu dijelom Rusije, geopolitička transformacija u svijetu poprimit će nepovratan karakter", napisao je Medvedev na Telegramu.
Pogledaj originalni članak

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kaže da će referendumi o aneksiji planirani za ukrajinski teritorij pod ruskom kontrolom trajno promijeniti političku kartu regije. "Nakon što se održe (referendumi) i nova područja postanu dijelom Rusije, geopolitička transformacija u svijetu poprimit će nepovratan karakter", napisao je u utorak Medvedev na Telegramu.

Rusija bi mogla upotrijebiti "sva sredstva samozaštite" nakon pristupanja teritorija, dodao je.

Separatisti u Donecku i Luhansku traže da se brzo održe referendumi o priključenju Rusiji u svjetlu ukrajinske protuofenzive koja je dovela do znatnih teritorijalnih dobitaka za Kijev, sugerirajući da bi zbog toga Moskva mogla snažnije se angažirati u ratu.

Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin and Prime Minister Medvedev attend a meeting with members of the government in Moscow

Rusija je svoju invaziju djelomično opravdala navodeći potrebu za "oslobađanjem" regija Donecka i Luhanska.

U početku je ruska vojska uspjela osvojiti velike dijelove istočne i južne Ukrajine. Međutim, nedavno je Kremlj doživio težak poraz, a ruske su se postrojbe potpuno povukle iz područja oko drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva nakon ukrajinske ofenzive.

Nova linija bojišnice koju su ruske trupe sada žurno izgradile duž rijeka Oskol i Severski Donjec također se koleba pod naletima ukrajinskih snaga, a probijanje te linije fronta omogućilo bi Ukrajincima zauzimanje dijelova Luhanska.

Zbog ofenzive su separatisti pozvali na održavanje referenduma o pridruženju Rusiji, usprkos činjenici da ruske postrojbe ne kontroliraju cijeli teritorij tih oblasti.

Moskva je anektirala Krim nakon sličnog referenduma 2014. koji nije međunarodno priznat.

Međutim, Kremlj se nada da će jače mobilizirati rusko stanovništvo, moguće čak i proglašavanjem izvanrednog stanja.

Ruska vojska u Ukrajini pati od nedovoljnog broja vojnika. Angažirana profesionalna vojska nema dovoljno resursa za rat koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom", ocjenjuje dpa.

Video – Rusi granatirali zgradu u centru Harkiva: 'Moja majka bila je na ulici i ležala između dva zida'

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar lajavopseto
lajavopseto
13:20 20.09.2022.

Samo što se Rusiju neće ništa pitati.

Avatar kenshi
kenshi
13:42 20.09.2022.

Neka Medvedev uzme pušku u ruke i na front kako bi potvrdio svoje izjave s akcijom.

Avatar prstenac
prstenac
13:25 20.09.2022.

Pozdrav za Volodimira!