Helmut Schmidt

‘Megalomanija Unije vodi nas u 3. svjetski rat’

Foto: Reuters/ PIXSELL
‘Megalomanija Unije vodi nas u 3. svjetski rat’
16.05.2014.
u 23:24
Rusija, SAD i europske vlade riskiraju da poput mjesečara ušetaju u oružani sukob ocijenio je Schmidt
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska kriza koja odjekuje cijelom Europom uvelike podsjeća na 1914. godinu, odnosno na razdoblje uoči početka Prvog svjetskog rata, ocijenio je bivši njemački kancelar Helmut Schmidt u velikom intervjuu za dnevni list Bild.

EU nema tamo što tražiti

“Rusija, SAD i europske vlade riskiraju da poput mjesečara ušetaju u oružani sukob, kao što se to dogodilo 1914. Bruxelles svojom megalomanskom politikom otvara mogućnost izbijanja trećeg svjetskog rata”, naglasio je Schmidt. On je Uniju također optužio da je svojim postupcima i odlukama zaoštrila krizu u Ukrajini, u kojoj “EU nema što tražiti, a pokušava ju pripojiti”. Unija je pogrešno postupila kada je pod svaku cijenu htjela započeti integraciju Ukrajine u EU, rekao je 95-godišnji bivši kancelar, najomiljeniji živući političar u Njemačkoj.

UN je u svome izvješću o stanju ljudskih prava u Ukrajini upozorio da se sve više i više narušavaju ljudska prava u istočnoj Ukrajini, i to osobito na mjestima gdje su sukobi ruskih separatista i proukrajinskih snaga najintenzivniji. U izvješću također stoji da se progoni krimske Tatare.

Kaos i bezakonje

U izvješću UN-a također stoji da istokom Ukrajine vlada potpuno bezakonje, da policija ne čini ništa kako bi spriječila nasilje, a ponekad i vrlo otvoreno surađuje s napadačima. UN također raspolaže dokazima o slučajevima ciljanih ubojstava, mučenja, otmica, akteri kojih su ponajprije protuvladine snage, koje prijete i novinarima i međunarodnim promatračima. Odmah nakon što je izvješće prezentirano u sjedištu UN-a u Ženevi, Rusija ga je osudila i navela kako ono nije uzelo u obzir da ljudska prava krše vlasti u Kijevu i njihovi poslušnici na istoku Ukrajine. U priopćenju stoji da izvješće nije objektivno i da se koristi dvostrukim standardima. U međuvremenu, jučer je istekao i ultimatum ruskih separatista da ukrajinska vojska napusti regije Donjecka i Luganska.

>> 'Putinova politika na Krimu je shvatljiva, sankcije su glupe'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

DU
Deleted user
08:24 17.05.2014.

Eu-ovi i američki političari ponašaju se kao da su od jučer i kao da ne shvaćaju da je Ukrajina već tisuću godina najvažniji ruski feud, bez obzira na sadašnju formalnu državnu samostalnost. Zato Rusi ni u najvećem ludilu i nikada neće dopusti da Ukrajina postane članica Europske unije, a pogotovo ne to da uđe u NATO-savez pa da američke rakete ispaljene s ukrajinskog teritorija za 5-6 minuta dosegnu Moskvu. Za Rusiju Ukrajina ima puno veću geopolitičku težinu nego zemlje bivšega Varšavskog ugovora koje su u međuvremenu ušle u EU. Dobro kaže taj prastari Schmidt - Rusija nije banana-država poput brojnih arapskih zemalja kojom bi se zapadnjaci mogli poigravati po miloj volji, nego država koja zna koji su njezini politički i gospodarski interesi i koja te interese može obraniti u svako doba. Ako ne žele izazvati 3. svjetski rat, Europljani i Amerikanci jednostavno moraju dići ruke od Ukrajine i prepustiti je njezinoj ruskoj sudbini. Ukrajincima u tom slučaju neće biti ništa gore nego što im je sada kada im zapadnjaci praktički ne nude ništa drugo osim tzv. ljudskih prava, a dobro se zna što se podrazumijeva pod time.

JO
jokitoki
07:14 17.05.2014.

ako nas ne vodi nepravda prema egiptu,siriji, palestini,itd..nece nas ni ova protiv ukrajine

NE
Nepobjedivi
11:42 17.05.2014.

Ambasadori Amerike, Njemačke, Francuske, Danske i Španjolske, nekoliko američkih senatora, predstavnica američkog State departmenta, ministrica vanjskih poslova EU, nekoliko članova Europskog parlamenta, predsjednica parlamenta Litve, bivši predsjednik Gruzije, bivši premijer Poljske i drugi Zapadni turisti mjesecima su se šetali kijevskim Majdanom i poslije svega složno i snažno optužili Rusiju da se miješa u unutarnje poslove Ukrajine. Neobičan smisao za crni humor.