Sastanak s Davutogluom

Merkel Turskoj ponudila pomoć u ubrzavanju pregovora s EU

Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
18.10.2015.
u 19:00
Njemačka kancelarka Turskoj je to ponudila u zamjenu za suradnju u zaustavljanju vala migranata i uzimanje onih migranata koje Europa odbije.
Pogledaj originalni članak

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je Turskoj ponudila potporu u ubrzavanju pristupnih pregovora te zemlje s EU u zamjenu za suradnju u zaustavljanju vala migranata i uzimanje onih migranata koje Europa odbije. 

Merkel je na konferenciji za medije u Istanbulu koju je održala zajedno sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom rekla da bi Njemačka mogla pomoći ubrzati put do bezviznog putovanja u EU za Turke te ''pogurati'' pregovore Ankare o članstvu u EU, javlja Reuters. Zauzvrat, ona očekuje da Turska pristane brže primiti migrante koje joj EU šalje natrag. 

- Mislim da smo iskoristili krizu koju doživljavamo kroz vrlo neuredno i nekontrolirano kretanje izbjeglica kako bi ponovno postigli bližu suradnju u mnogim pitanjima, kako između Europske unije i Turske, tako i između Njemačke i Turske - rekla je Merkel nakon sastanka s turskim premijerom.

I turski premijer i njemačka kancelarka složili su se da se trajno rješenje za migrantsku krizu ne može postići bez rješavanja sukoba u Siriji odakle je više od 2 milijuna izbjeglica pobjeglo u Tursku.

- Prvo, podjela izbjegličkog tereta trebala bi biti pravedna. Količina pomoći je na drugom mjestu. Važnija je zajednička volja za rješavanje ovog problema - poručio je Davutoglu

>> Njemačka zatrpana, sudovi se bore sa 300 tisuća zahtjeva za azil 

>> Šef njemačkog policijskog sindikata traži ogradu na granici

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

ZH
zhecko
19:47 18.10.2015.

Odakle joj pravo, bez suglasnosti ostalih članica EU trguje sa Turskom !!!?

OK
okus
19:23 18.10.2015.

Ovo je sve veći užas.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
19:32 18.10.2015.

zovu nas nevjernici ubijaju krscane po njihovim zemljama a mi njih hranimo i najgore zivit ce s nama