PREDSJEDNIKOVA KAZNA Tri hrvatska generala bez odlikovanja

Mesić osim Zagorcu oduzima i Norcu dio ratnih odličja

03.03.2009.
u 11:09
Pogledaj originalni članak

Nakon što je jučer najavio oduzimanje odlikovanja Vladimiru Zagorcu, predsjednik Mesić pokrenut će i proceduru oduzimanja odličja Mirku Norcu koji služi kaznu zbog ratnog zločina u Gospiću i koji je dodatno nepravomoćno osuđen za ratni zločin u Medačkom džepu, doznaje Večernji list.

Prvi Korade
Tako će nakon Ivana Korade i Vladimira Zagorca Mirko Norac biti treći hrvatski general kojem je Mesić oduzeo odlikovanja.

Tužiteljstvo nezadovoljno kaznom Zagorcu, a obrana 'presudom bez dokaza'

Zagorec: Takvu sam presudu i očekivao!

Suđenje Vladimiru Zagorcu u 'aferi dragulji'

Mesić je, naime, nakon jučerašnjeg posjeta Hrvatskom državnom arhivu najavio da će i prije pravomoćne presude oduzeti odlikovanje umirovljenom generalu Zagorcu kojeg je, komentirajući Zagorčevu izjavu da je “mali miš protiv kojeg je cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Mesićem”, nazvao “ugojenim malim mišem”.

Neslužbeno se doznaje da će odlikovanja biti oduzeta ne zbog nepravomoćne presude, koja još treba biti potvrđena ili odbačena na Vrhovnom sudu, nego zato što je bježao i nije poštovao zakone Republike Hrvatske.

– Na temelju članka 97. Ustava i čl. 36. Zakona o odlikovanjima, predsjednik može po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje i priznanje ako nositelj odlikovanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim načelima Hrvatske. Predsjednik je to učinio i 16. travnja 2008. u vezi s umirovljenim generalom Koradom, koji je ubio petero ljudi i na to će se pozvati i kad je riječ o umirovljenom generalu Zagorcu – kažu u Uredu predsjednika.

Koradi je, podsjećamo, oduzeto šest odlikovanja i Spomenica domovinske zahvalnosti.

– Sve ono što se na određen način opisuje kao časnost bit će mu oduzeto jer se nije časno ponašao – izjavio je tada Mesić. Isti će kriterij biti primijenjen i u Zagorčevu slučaju, ali i kad je riječ o umirovljenu generalu Norcu koji ima pravomoćnu presudu. Norac je dobio 12 odlikovanja, spomenica i medalja od 1992. do 2000. godine.

Oduzeta odlikovanja i priznanja vraćaju se Uredu predsjednika
– Zagi se drži izvanredno, rekao mi je da nam ne ostaje ništa drugo doli boriti se do kraja – kazao je Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak. Zagorec se čuo s obitelji i, premda u šoku, svi mu pružaju potporu. Prema Hodakovim izvorima u Beču, u austrijskom su pravosuđu također jako iznenađeni ovakvom presudom. Potkraj tjedna Hodaku su se najavili novinari New York Timesa i BBC-a kojima će on “objasniti kako se hrvatsko pravosuđe vratilo u 1945.” Hodak Mesićevu odluku o oduzimanju odlikovanja naziva izravnim upletanjem i pritiskom na Vrhovni sud, koji treba donijeti drugostupanjsku presudu. Na izjavu o “debelim miševima” kaže da su upravo oko Mesića takvi, primjerice jedan koji je 1991. u Vijeću sigurnosti UN-a tražio da se za Hrvatsku uvede embargo na naoružavanje.

Pogledajte na vecernji.hr