ČISTKA U DIPLOMACIJI

Mesićeva diplomata povukli iz Tripolija

26.01.2009.
u 21:13
Pogledaj originalni članak

Hrvatski veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović koji je, prema internim nalazima MVP-a, diplomatski status koristio za šverc alkohola, povučen je na konzultacije. U Tripoliju će ga zamijeniti otpravnik poslova, no prema svemu sudeći, bit će definitivno povučen s ambasadorske pozicije. Nakon što je utvrđeno da je kupio alkoholna pića za više od 18 tisuća dolara, od kojih je samo manji dio bio namijenjen za potrebe veleposlanstva, smatra se da se Vejnović našao i u teškoj koliziji s propisima zemlje u kojoj nije dopušteno konzumirati ni prodavati alkohol.

Samo protuteža
U MVP-u nije prošlo njegovo obrazloženje da je piće nabavljano za potrebe hrvatskih radnika u Libiji.

– U ovom trenutku samo mogu potvrditi da o tome postoji interni dokument samostalnog odjela za unutarnji nadzor i financijsku kontrolu – kaže glasnogovornik MVP-a Mario Dragun.

Kako se Vejnovića u uobičajenom hrvatskom kadroviranju smatra Mesićevim diplomatom, otkrivanje njegova biznisa s alkoholnim pićem čini se kao ‘protuteža’ ili povod Mesićevih nedavnih napada na veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu.

U MVP-u odbacuju takvo tumačenje te dapače tvrde da im prašina što se podigla oko Vejnovića ne ide u prilog. MVP je pojačao kontrolu svih diplomatskih predstavništava, bez obzira na to ‘tko je čiji veleposlanik’.

U toj kontroli ‘palo’ je i nekoliko diplomata sa statusom konzula. No diplomati nižeg ranga zatečeni u nezakonitim poslovima, za razliku od veleposlanika, povučeni su bez velike buke.

Za dvojicu diplomata, na primjer, zemlja primateljica je singalizirala da koriste diplomatske povlastice (gorivo bez plaćanja PDV-a) izvan vlastitih potreba.

Na crnoj listi
Zbog zloupotreba povlastica te vrste i povrede etičkog kodeksa, povučeno je još nekoliko diplomata nižeg ranga (iz Pertha i Ljubljane, na primjer).

Večernjakov izvor tvrdi da je takvih zloupotreba bilo i na samom Zrinjevcu, gdje je jedna osoba zatečena u švercu benzina, kupljenog službenom karticom.

Na crnoj listi našao se i veleposlanik koji 4 mjeseca nije proslijedio pismo predsjednika Sabora šefu belgijskog parlamenta.

U MVP-u tvrde da samo žele uvesti red i profesionalizam te što više dobrih karijernih diplomamta, za koje neće biti važno ‘je li ih poslao Mesić ili Sanader’.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr