U Hrvatsku nije uvezeno meso iz poljske klaonice sa snimke – kazao je danas načelnik sektora veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Gordan Jerbić komentirajući najnoviju poljsku aferu s mesom. Tajne snimke istraživačkih novinara, koje je objavio The Guardian, pokazale su, podsjetimo, kako se u jednoj poljskoj klaonici obrađuju bolesne krave bez nadzora ikakve ili gotovo nikakve veterinarske inspekcije.
A zna li se da je Poljska treća izvoznica govedine u Europi, s čak 415 tisuća tona govedine vrijedne oko 1,5 milijardi dolara u 2017., mnogi opravdano strahuju kako sumnjivo poljsko meso, koje je potencijalno velik zdravstveni rizik za potrošače, završava diljem EU tržišta – možda i u Hrvatskoj.
Poljaci bez odgovora
Prema podacima HGK, Hrvatska je, naime, u 2017. iz Poljske uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 209,7 milijuna eura, čak 101,2 tisuće tona, od čega 19,3 tisuće tona mesa i klaoničkih proizvoda za 45,9 milijuna eura. Najviše smo uvezli peradi, dok na svježe i rashlađeno te smrznuto goveđe meso (govedina, junetina, teletina) otpadaju 7703 tone u vrijednosti oko 21,5 milijuna eura. Jerbić tvrdi kako su od nadležnih tijela u Poljskoj tražili informaciju gdje je sporno meso završilo. No, uvidom u dokumentaciju, koja prati svaku životinjsku pošiljku koja se unosi u Hrvatsku, pokazalo se kako iz te klaonice nikad nitko u nas nije uvezao meso, kazao je.
Veterinarska je inspekcija protekle godine napravila više od 14.373 službene kontrole živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, od čega 2745 službenih kontrola objekata za klanje, preradu i skladištenje hrane životinjskog podrijetla. Samo kad je riječ o svježem mesu, uzeto je 4400 uzoraka na području cijele RH, a rezultat inspekcije bila su 703 optužna prijedloga i 17 kaznenih prijava – većinom zbog nepoznate sljedivosti, neprisutnosti veterinara pri klanju stoke te nađenog mesa bez dokumentacije (koje se odmah neškodljivo uklanja). Iako je za zdravstvenu ispravnost hrane koja se stavlja na tržište odgovoran subjekt u poslovanju s hranom, Jerbić objašnjava kako inspekcija sustavno radi svoj posao, kontrolira zdravstvenu ispravnost, higijenu i sigurnost hrane, od farmi i proizvodnje mesa preko prerade mesa do maloprodaje, dok se na sedam graničnih veterinarskih postaja pregledavaju i žive životinje, bilje, hrana za ljude i stočna hrana. Službene kontrole provode se u pravilu bez prethodne najave, kontrolira se i podrijetlo i sljedivost hrane, higijenski uvjeti rukovanja hranom i njezino skladištenje, dok se službene kontrole pregleda u objektima za klanje goveda obavljaju sukladno propisima EU, prije i poslije klanja.
– Životinje koje pokazuju kliničke znakove sustavnih bolesti ili iscrpljenosti i mršavosti u nas se ne smiju klati za prehrane ljudi već se moraju odvojeno usmrtiti pod uvjetima koji sprečavaju kontaminaciju drugih životinja ili trupova te proglasiti neprikladnim za prehranu ljudi – tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.
No da onih koji krše zakon i love u mutnom uvijek ima, potvrđuje se gotovo sa svakim novim izlaskom inspektora na teren. U dosad najvećoj akciji prije dvije godine, o čemu smo pisali, oduzeto je i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 svinja, 39 janjadi, pet telaca i jedno june ukupne težine 1872 kg.
Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako se slučajevi poput poljskog pojavljuju od SAD-a do Europe. No uvoznici u Hrvatsku vode brigu što uvoze jer dobro znaju da bi im eventualni propust bio prvi i zadnji. U klaonicama pak koje drže do svog imena nadležna inspekcija drži se predviđenih procedura, gledaju se limfni čvorovi stoke prije klanja, konfirmacija trupa...
Govedine samo 44 t – i to smrznute
Sve što nije u redu šalje se na analizu u Hrvatski veterinarski institut, a ima li problema, sve se neškodljivo uklanja prije nego i dođe na tržište. No kako je Hrvatska u goveđem, junećem i telećem mesu samodostatna sa 70%, uvoz se podrazumijeva, s time da je, tvrdi Bobetić, poljska govedina u svemu tome zanemariva stavka, samo 44 tone u lanjskih 10 mjeseci – i to smrznute za prerađivačku industriju, dok oko 6000 tona čine teleće četvrti i nešto manje juneće. Inače, najviše svježeg mesa, uglavnom teletine i junetine (19.000 tona u 10. mjeseci 2018.), uvezli smo iz Nizozemske, a od 3860 tona smrznute govedine za preradu iz Austrije i Njemačke.
Mesar Milivoj Medven, koji ima i klaonicu i proizvodnju mesa, kaže kako mu je teško komentirati kako netko drugi radi svoj posao, no ne vjeruje da neispravno meso iz Poljske, ma tko da ga uvozi, stiže na naše tržište. Tvrdi kako se kod njega pak strogo pazi na pregled stoke prije, poslije, na liniji klanja, rade se i dodatne analize ako treba kako baš ništa sumnjivo ne bi dospjelo u prodaju.
Video: Kamera snimila zastrašujući trenutak: Pogledajte što je palo na auto ove žene
Ne radi se samo o mesu, jučer kupujem kapulu ( luk ) i ima ga iz Nizozemske od svakud samo ne iz Hrvatske, daj mi jedne iz Hrvatske i 10 iz drugih zemalja ja ću kupit hrvatski luk al nema ga u ponudi ( o Plodinama se radi u ovom slučaju ) a luk da ga posadiš u kamenu bi rastao ?