Tašta koliko treba

Mia Begović: Kći je osjetila teret moje popularnosti

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Mia Begović: Kći je osjetila teret moje popularnosti
21.06.2014.
u 10:15
Kada iza sebe imate impresivnu karijeru koja vrvi šarolikim ulogama za koje ste dobili brojne nagrade, među njima i onu za najpopularniju glumicu bivše Jugoslavije, a još osjećate elan i adrenalin pri svakom izlasku na pozornicu, onda možete reći da ste sretna i uspješna osoba...
Pogledaj originalni članak

Kada iza sebe imate impresivnu karijeru koja vrvi šarolikim ulogama za koje ste dobili brojne nagrade, među njima i onu za najpopularniju glumicu bivše Jugoslavije, a još osjećate elan i adrenalin pri svakom izlasku na pozornicu, onda možete reći da ste sretna i uspješna osoba. A baš takva je Mia Begović, 51-godišnja zagrebačka glumica dalmatinskih gena, zaraznog osmijeha i optimizma koji iz nje pršti. Već na samom početku razgovora kaže kako je toliko entuzijastična da bi uz glumački posao mogla raditi još jedan. A nije da glumačkog nema dovoljno... U svibnju je u Tuzli odigrala predstavu “Big Sister” prema tekstu Milane Vlaović, a u režiji Jasmina Durakovića.

– Riječ je o genijalno raspisanom tekstu o šest žena, a ulogu sam prihvatila čim sam pročitala scenarij. Premijeru smo imali 15. svibnja, taman kad su krenule poplave, pa smo nakon toga odigrali još dvije izvedbe humanitarnog karaktera – priča Mia, koju publika na malim ekranima može vidjeti na RTL-u u reprizama serije “Villa Maria”, prve hrvatske sapunice nastale još prije deset godina.


Sestrina potpora

– Danas pogledam pokoju epizodu i vidim da smo sjajno radili, a to se može zaključiti i po reakcijama publike. “Villa Maria” je na prestižnom svjetskom festivalu u Barceloni koji se bavi telenovelama dobila nagradu za najbolju produkciju i režiju, koju je potpisala Alicia Carvajal – priča Mia, stalna članica satiričkog kazališta Kerempuh. Sezona u teatru s ljetom završava, a u Kerempuhu se već za jesen sprema hommage osnivaču Fadilu Hadžiću u kojem će igrati i Mia.

– Redatelj je Robert Raponja i presretna sam što sam u podjeli jer je jedna od mojih prvih uloga, ona u “Duhovima na Zrinjevcu”, nastala iz pera Fadila Hadžića – kaže Mia, koja je oduvijek znala da će gluma biti njezin život. Čak i onda kada je iz ljubavi prema roditeljima u Sarajevu upisala turski, perzijski i arapski jezik te komparativnu književnost.

– Roditelji se nisu baš mirili s činjenicom da im i drugo dijete ode u glumu pa sam otišla na studij u Sarajevo, ali sam potajno u Zagrebu nakon godinu dana upisala Akademiju dramske umjetnosti. Jezike Bliskog istoka prvotno sam upisala jer sam računala da ću, kad već neću glumiti, biti u diplomaciji koja me kao posao isto privlačila. Dobro da sam promijenila faks jer bih neki od tih jezika vjerojatno i danas studirala s obzirom na to da su iznimno teški – smije se Mia. Veliku potporu, ali i učiteljicu, imala je u svojoj pokojnoj sestri Eni.

– Imala sam čast biti joj sestra i kolegica. Ali nikada nisam zazirala od toga što sam na pozornici s tako velikom glumicom. Često me pitala kako to da nemam tremu, a nisam je imala jer sam oduvijek bila svjesna sebe, ali i toga tko je ona – priča Mia i tako odgovara na pitanje je li tašta. Kaže, sigurna je u sebe, svoje mogućnosti i talente.

– Tašta sam taman onoliko koliko treba biti neka glumica da izađe na pozornicu i dva sata uspije zadržati publiku u prostoriji. Iskreno se nadam da nisam bedasto, bespotrebno tašta – kaže. Kritike ne voli čitati, ali baš svaku koja je izašla o njoj ima spremljenu.

– Kad dobijem negativnu kritiku, nisam sigurna zaboli li me moja taština ili to što netko nije prepoznao moj trud. Ali svejedno svaku pročitam. Doduše, neke tek nakon određenog vremena – iskreno kaže Mia. Energiju koju ima kada izađe na pozornicu velikim dijelom pripisuje svojim dalmatinskim genima. Rođena je u Splitu, prohodala je u Kaštelima, osnovnu školu završila u Trpnju, a srednju u Dubrovniku. Pa kada je pitate kamo bi sebe geografski smjestila, pomalo zbunjeno kaže:

Mir i oaza uz cvijeće

– Iskreno, ne znam. Progovorila sam na dalmatinski, i kada god ga mogu govoriti, osjećam da mi oči posebno sjaje. Čak mi se čini i da sam dosta često igrala tragetkinje jer one nekako uvijek imaju južnjačku dušu. Ali u Zagrebu su moji prijatelji, tu se rodilo moje dijete i nekako se u njemu dobro osjećam. U mjesecima koji su pred nama Mia će se zaputiti malo na more, a malo u kuću na Mrežnicu, gdje uzgaja cvijeće i, priznaje, svima se njime hvali.

– Obožavam raditi u vrtu, razgovaram s cvijećem i vjerujem da mi to vraća tako što mi daje lijepe cvjetove – kaže Mia. Iako se već neko vrijeme piše kako je glumica sretna u ljubavi, ona samo zagonetno kaže: – Danas je luksuz pronaći vrijeme za ljubav, ali ja si taj luksuz dopustim. Osim uživanja u ljetnim čarima, Mia će raditi i na doktorskom studiju. Naime, glumica je odgovorna studentica doktorata iz komparativne književnosti, teatrologije, izvedbenih umjetnosti filma, kazališta i televizije. Za završni rad priprema Eninu biografiju u kojoj će pisati o njezinoj karijeri i svemu novome što je donijela u glumu. A ovo ljeto upisat će se 14 godina otkako Ene nema. – Besramna je laž da vrijeme liječi rane jer što sam zrelija, to mi više nedostaje. Pokušavam sama sebe tupasto tješiti da mogu biti sretna što sam joj bila sestra i prijateljica. To je istina, ali, nažalost, i slaba utjeha – sa suzama u očima kaže Mia.

SKIJAŠKA DVORANA

FOTO Još neviđeno u Hrvatskoj! Otkrivamo detalje jedinstvene ideje općine iz Gorskog kotara

Skijaška staza bila bi duga 1,3 km, s prosječnom strminom od 37 posto, što je dovoljno za slalome FIS kategorije. Načelnik Mrkoplja Josip Brozović kaže da bi skijaška dvorana za Gorski kotar značila ono što Pelješki most znači za jug Hrvatske. Na ideju su u Općini došli kada su čuli izjavu skijaškog maga Ante Kostelića koji je jednom zgodom kazao da u Hrvatskoj nedostaje mjesto gdje bi mogli skijati čitavu godinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LU
Lujo123
10:29 21.06.2014.

Glupe li i egocentrične žene.

SE
sestrićna
12:50 21.06.2014.

gdje je ona to popularna..dok spava ispred stana koji želi prisvojiti ?

SJ
super jura iz 2 galaksije
14:16 21.06.2014.

Naučila je Maju kako živjeti ugodno..Treba znati stari zanat!