TUŽNA GODIŠNJICA

Mihaela Berak ubijena je hicem iz službenog pištolja mladog policajca kojega je praktički tek upoznala

Foto: Mihaela Berak/Facebook
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
Osijek: Suđenje policajcu Marku Smažilu za ubojstvo Mihaele Berak
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
Osijek: Suđenje policajcu Marku Smažilu za ubojstvo Mihaele Berak
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
Osijek: Suđenje policajcu Marku Smažilu za ubojstvo Mihaele Berak
20.09.2024.
u 08:50
Godina je dana od ubojstva Mihaele Berak koje je potreslo hrvatsku javnost, ali i otvorilo brojna pitanja na koja se odgovori još uvijek traže. Suđenje Marku Smažilu nastavlja se u ponedjeljak
Pogledaj originalni članak

Te je večeri studentica prava Mihaela Berak (20) kročila u stan policajca Marka Smažila (28) u osječkom Donjem gradu. Poznavali su se tek desetak dana, družili su se, ali praktički nisu ni bili u pravoj vezi. Iz stana nikada neće izaći. Hitac koji je ispaljen iz njegova službena pištolja, 20. rujna lani oko 22 sata, prekinuo joj je život koji je tek započeo. Godina je dana od ubojstva Mihaele Berak koje je potreslo hrvatsku javnost, ali i otvorilo brojna pitanja na koja se odgovori još uvijek traže.

"Joj, šefe, šefe, skroz glupa situacija, cura je došla kod mene u stan, dirala moj pištolj, odnosno uzela moj pištolj i ubila se", izgovara to Marko Smažil u telefonsku slušalicu svom nadređenom u Postaji prometne policije Osijek, kako je kasnije u istrazi ispričao njegov kolega. Šefa zove deset minuta nakon smrtonosnog hica. Očevid je već te noći pokazao kako teza o suicidu ne stoji. Po optužnici, Smažil je, u nakani da liši života Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac u njezinu glavu. Na mjestu je preminula. Mladi prometni policajac zadužio je službeni pištolj ni dva mjeseca ranije. Kobne je noći imao 0,65 promila alkohola u krvi.

Smrt Mihaele Berak izazvala je brojne kontroverze. Zločin se dogodio 20. rujna prošle godine oko 22 sata, a policija je tek sutradan oko 14 sati šturo potvrdila informaciju da je djevojka usmrćena. Nešto kasnije istoga dana kazneno je prijavila svoga kolegu za ugrožavanje života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, što je znatno blaže kazneno djelo od ubojstva. Zaključak je policijske istrage, naime, glasio da je došlo do tragične nesreće pri kojoj je pištolj slučajno opalio, zbog nestručnog rukovanja službenim oružjem. Ukratko, hvalio se pred njom pištoljem i novom futrolom koju je baš kobnog dana zadužio. No, dva dana nakon smrti djevojke, Županijsko državno odvjetništvo iznenadilo je i objavilo da se policajca ipak tereti za ubojstvo. U javnost su izašle poruke koje je Mihaela slala prijateljici, a u kojima se žalila na Smažilovu posesivnost.

Suđenje Marku Smažilu za ubojstvo Mihaele Berak počelo je 4. srpnja, ali je zatvoreno za javnost. Održana je tek jedna rasprava na kojoj je okrivljeni policajac priznao krivnju, ali ne za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. "Nije bilo nikakve namjere", tvrdi obrana. Sljedeće je ročište u ponedjeljak, a svjedoče Mihaelini roditelji. Udruga Adela organizira u iduću nedjelju Drugi ženski marš u Osijeku, a ponovno će, kao i više puta proteklih godinu dana, zatražiti odgovornost i pravdu za Mihaelu Berak.

VIDEO Načelnik Sektora kriminalističke policije Krunoslav Patača o tragediji u Osijeku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TM
trade_mark
09:31 20.09.2024.

to je ta sjajna hrvatska policija. nesigurnost i nepovjerenje. ili su korumpirani, ili su u talu s kriminalcima, ili ubijaju.