izbjegavanje poskupljenja

Mijenja se metoda izračuna i za poduzetništvo: Zajamčena cijena plina oko 50 eura/MWh

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Cijena računa za plin iskazana u eurima
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Izjavu za medije nakon sjednice Vlade dao je Davor Filipović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Govor Davora Filipovića na sastanku Partnerstva za transatlantsku, energetsku i klimatsku suradnju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o konacnom prijedlogu Zakona o trgovini
09.03.2023.
u 18:39
HERA predlaže da krajnja cijena plina za kućanstva ostane 41 euro po MWh. PDV na plin, pelete, brikete i sječku ostat će pet posto, odlučila je Vlada
Pogledaj originalni članak

Mijenjaju metodologiju izračuna cijene plina za građanstvo, ali i za poduzetnike. O Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) govorimo, koja je jučer u javno savjetovanje pustila svoj prijedlog po kojem bi krajnja cijena spomenutog energenta za kućanstva ostala 41 euro po megavatsatu, kao i dosad, i to još godinu dana, odnosno do travnja 2024. A mijenja se sad metoda izračuna i za poduzetništvo, po kojoj bi zajamčena cijena plina bila 50-ak eura po megavatsatu, čime bi ta kategorija korisnika izbjegla poskupljenja kakva su joj se dogodila lani.

Zaliha plina ima

– Oni su u jednom trenutku megavatsat plaćali između 280 i 300 eura, a odluku HERA-e možemo samo pozdraviti jer mislimo da će ona svima olakšati razdoblje pred nama – kažu u Ministarstvu gospodarstva ističući da im je drago da novo Upravno vijeće Agencije “razumije situaciju”. O novoj metodologiji izračuna odluku su donijela sva tri člana Vijeća, a prethodnom rečenicom u Ministarstvu jasno daju do znanja da su zadovoljniji novim vodstvom HERA-e nego što su to bili onim na čelu s Danijelom Žambokijem. Podsjetimo, prema staroj metodi izračuna cijene plina, ona je trebala narasti na 106 eura po megavatsatu, dok je nabavna cijena energenta na tržištu trenutačno 50 eura.

Što se zaliha tiče, u Ministarstvu gospodarstva kažu da Hrvatska ima dovoljno plina te se sve nastavlja po starom. Ima još nekih nedoumica oko njegove raspodjele, ali ima ga dosta. A i PDV na plin, kao i na pelete, brikete i sječku, ostat će na pet posto, odlučila je danas Vlada.

– Do 31. ožujka 2024. – pojasnio je ministar financija Marko Primorac.

Razlika za toplinarstvo

Koje će još Vladine mjere biti produljene, na današnjoj se sjednici nije raspravljalo, ali dojam o onima koje vrijede do kraja ovog mjeseca, a donosile su se na jesen, mogao se steći. Ministar gospodarstva Davor Filipović podsjetio je da je u lanjskom paketu mjera odlučeno da za 155 tisuća građana neće doći do povećanja cijena toplinarstva, odluka je provedena, ali još se treba pokriti 78 milijuna eura razlike koja je nastala nakon što su se doplatile razlike u režijama građana. Dio se može svakako namaknuti iz “plinskog fonda”.

– U prvom paketu mjera donesena je odluka o subvenciji cijena plina kućanstvima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Procjena je bila da će za to biti potrebno 160 milijuna eura, s time da je 19,9 milijuna ostalo neiskorišteno pa predlažem da se to iskoristi za razliku za toplinarstvo – kazao je Filipović.

VIDEO 'Cijene otišle u nebo, treba se maknuti iz gradova': Gradit će se stanovi za najam mladima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
20:59 09.03.2023.

Kakve metode izračuna, koliko košta plin?? U formuli ima namanje tri, četiri sisatora koji dobivaju novac nizašto.

EZ
ezer
22:03 09.03.2023.

Ne znam koliko dugo ćemo moći ovako financirati cijenu struje i plina, dugoročno je to neodrživo. Imati ćemo problem s velikim povećanjem cijene struje i plina jer energentima će cijena samo rasti. Bolje je po malo poskupljivati svaki kvartal nego odjednom duplati cijenu.

DU
Deleted user
18:59 09.03.2023.

Zemni plin je "blokirane cijene" - ali oni koji se griju na pelete su nastradali ove ogrjevne sezone jer je vreća od 15 kg s nekih 25 kn cca "otišla" na čak 60-ak kn. Dnevno većina domova treba 2-3 vreće, naposljetku su baš oni ispali gubitnici - iako dosta peleta proizvodima i za domaće potrebe i za izvoz. No, potražnja za peletima je naprosto bila nezajažljiva...