Demokratski savez Srba

Milaković: 'Ovaj zakon je za državu popravni ispit iz humanosti'

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
DSS
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
DSS
19.03.2021.
u 20:47
Milaković tvrdi kako nema nikoga u srpskoj zajednici tko osporava zločin na Ovčari ali i da zamjenik gradonačelnika Vukovara i saborski zastupnik Marijan Pavliček nije u stanju da prihvati stradanja srpskih civila
Pogledaj originalni članak

Povodom rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata po riječima predsjednika Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđana Milakovića, koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara i reda srpske nacionalne manjine, „ponovo je pokazala necivilizirani odnos predstavnika desnih stranaka prema stradanjima srpskog naroda u Republici Hrvatskoj i jednostrani nacionalistički diskurs u kome se oni kreću“. Milaković tvrdi kako nema nikoga u srpskoj zajednici tko osporava zločin na Ovčari ali i da zamjenik gradonačelnika Vukovara i saborski zastupnik Marijan Pavliček nije u stanju da prihvati stradanja srpskih civila od strane hrvatskih snaga u Vukovaru 1991. godine.

- U njegovom narativu Srbi su zločinci i ne mogu da budu žrtve. I za ubojstvo svakog Srbina on i njemu slični će naći opravdanje u nacionalističkom narativu u kojem su zarobljeni. Ono što su proživjele obitelji stradalih srpskih civila niti jedan zakon niti pravo ne može da nadoknadi. Od osobne tragedije i boli zbog gubitka najbližih do negiranja, ignoriranja i opravdavanja njihovog stradanja od strane hrvatske javnosti i državnih institucija, navodi Milaković.

Dodaje kako je i hrvatsko pravosuđe ostalo nijemo na njihovo stradanje te da im je „natovarilo na leđa ogromne sudske troškove koje još i danas otplaćuju“. Tvrdi kako nisu mogli dobiti odštetu jer pravomoćnom presudom nije utvrđeno počinjenje kaznenih djela u kojima su njihovi najmiliji stradali dok pravosudna tijela nisu pokretala postupke za ista ta stradanja.

- I tako nevino postradali Hrvati i Srbi ni u smrti nisu jednaki. Na kraju, ostaje da vidimo kako će izgledati primjena Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata u praksi i hoće li se otkloniti dosadašnje nepravde. Jer isti sadrži mehanizme koji obitelji stradalih Srba mogu osujetiti u ostvarivanju njihovog prava – uz primjenu nacionalističkog narativa. Ovo je popravni ispit iz humanosti za državu i njene institucije – želimo im da ga polože, kazao je Milaković

...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
21:04 19.03.2021.

Vidjet ćemo koliko će HDZ-ovaca dignuti ruku da se abolirane i agresora ugura u novi Zakon o civilnim žrtvama rata. To je onaj zakon koji je Plenković zbog 76 rukica ispregovarao s koalicijskim partnerima SDSS-om. Ali onda se ne treba čuditi i prebacivati krivnju na Milanovića ili Škoru. Zbog 76 rukica izdaje se Hrvatska.

OR
Orilogorilo
22:08 19.03.2021.

Mislili smo svi da hdzenjare ne mogu niže! Ipak mogu! Teritorijalci, seseljevci, arkanovci, iz brsadina negoslavaca bobote borova dobit ce naknade u rangu rvi hva! Oninsu zrtve svoga neuspjelog nauma da naprave veliku Srbiju i pobiju sve hrvate istocno od karlovca virovitice i karlobaga. Ali hdzenjara ce njima jer su žrtve isplatiti sav onaj novac koji već 30 g izbjegavaju isplatiti pripadnicima hvoa. Dragi moji hrvati iz bih, opet vi navalite za hdz glasati, da vas opet isprdaju hdzenjare.

ZZ
Zeko_zna
21:56 19.03.2021.

E bogami Ćipe je dobro sprašio hadezeovce i lažljivu Jeckov, ali šta to vrijedi kad će "domoljubni" hadezeovci izglasati taj zakon da našim novcem plaćamo one koji su nas ubijali.Toga nigdje nema.