intervju u obzoru

Milanović: Bit ću oštar i strog prema sebi i svojim suradnicima

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
zoran milanovic
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
kukuriku osijek (1)
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
'17.11.2011., Zagreb - Celnici Kukuriku koalicije s kolodvora u Dugom Selu u sklopu predizborne kampanje krenuli su prema Krizevcima i Koprivnici. Dolazak u Koprivnicu. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
kukuriku, čačić, milanović (1)
Foto: KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL
Predizborni skup Kukuriku - Karlovac (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
kukuriku (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
kukuriku, čačić, milanović (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
26.11.2011.
u 14:00
U redu je da J. Kosor potpiše pristupni ugovor s EU budući da je to 9. prosinca. Ona je vodila administraciju koja je završila pregovore, kaže šef SDP-a.
Pogledaj originalni članak

Kakva će biti Hrvatska ako 4. prosinca pobjedu na izborima odnese Kukuriku koalicija? Hoće li nam biti bolje ili lošije, hoće li nas rasteretiti od državnih nameta i pokrenuli gospodarstvo? Kakva će nam biti vanjska politika, kako će se postaviti državni vrh ako EU ne prevlada krizu? Tko će biti minsitri u novoj vladi, hoće li se suzbiti korupcija i kriminal? O ovim i drugim važnim pitanjima razgovarali smo s predsjednikom SDP-a, Zoranom Milanovićem koji će u slučaju izborne pobjede biti mandatar za novu vladu, te novi hrvatski premijer.

::Ekonomisti predviđaju najcrnji mogući siječanj. Da ćemo se nakon izbora i blagdana probuditi u nezapamćenoj krizi i depresiji. U tome bi, ako dobijete izbore, trebao početi mandat Kukuriku koalicije. Računate li na taj scenarij?

Vjerujem u pobjedu na izborima. Idemo na izbore da bismo pobijedili i dobili jasan, a ne autokratski mandat za donošenje odluka u ime hrvatskih građana koji bi nas izabrali, a ne u ime bilo kojeg trećeg centra moći. Ankete ohrabruju, one su svjetionik prema kojemu se može ravnati, ali ništa nije gotovo.

::Kako god da okrenete, situacija nije optimistična. Zar to nimalo ne zabrinjava?

Zabrinjava me, ali ne plašim se. Strah nije motiv koji nas vodi. Ovo nije vrijeme za plašljive, ni za one koji kukaju. Dakle, ako dobijemo vlast, čeka nas donošenje proračuna do kraja ožujka. On mora biti razvojni i štedljiv. Svi o tome govore, a to je jako teško postići. Uostalom, svi u kampanji obećaju manje-više iste stvari. No, ovo je, i to više nego ikada prije, borba za povjerenje ljudi.

::Imate li sliku toga što vas čeka ako dođete na vlast?

Znoj, ali bez krvi i suza.

::Kako sebe vidite u ulozi premijera i koju ulogu treba imati na području gospodarstva?

Nismo dobili izbore, nisam premijer i nisam dobio nikakav mandat. O tome, stoga, ne mogu govoriti prije izbora. Jedino mogu reći da ću, budem li izabran za premijera, imati više, strože i oštrije standarde od onih koje smo gledali proteklih osam godina. I to i prema sebi i prema svojim suradnicima.

::Smatrate li da je u redu da Jadranka Kosor potpiše pristupni ugovor i je li uopće o tome trebalo biti polemika?

U redu je da ona potpiše budući da je to 9. prosinca. Ona je vodila administraciju koja je završila pregovore. Oko potpisa je bilo previše bure. Ali onaj tko sije buru, taj ju i žanje. Mi je nismo sijali.

>>Cijeli intervju pročitajte u tjedniku Obzor u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

AL
alapača
14:07 26.11.2011.

a i građani Hrvatske će imati više, strože i oštrije standarde. dosta nam je \'karizmatika\' kojima će Bog naplatiti zlodjela i neznanje. hoćemo dobre stručnjake i rezultate, u suprotnom-kazna odmah.

OB
-obrisani-
14:07 26.11.2011.

Milanović: Bit ću oštar i strog prema sebi i svojim suradnicima ----------------- onda se odmah blago kazni....NESTANI !

DU
Deleted user
21:55 26.11.2011.

sad za inat pravoslavnom popu glasam za hdz