Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Milanović: Danas vodimo drugačije bitke; Grabar - Kitarović: Trebamo biti ponosni na svoja ostvarenja

Foto: Ivica Galović/Pixsell
zoran milanović, beli manastir
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zoran Milanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
milanović zoran
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zoran Milanović
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
03.10.2015., Makarska - U Hotelu Park odrzan skup Socijaldemokratske partije Hrvatske. Zoran Milanovic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
zoran milanović, skup sdp-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
milanović zoran
08.10.2015.
u 08:51
Unatoč svemu što se događalo, danas svjedočimo stvarnom, održivom gospodarskom rastu i sve konkretnijim pozitivnim rezultatima.
Pogledaj originalni članak

Povodom obiljećavanja Dana neovisnosti, predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović svim je hrvatskim građanima uputila čestitku. 

"Državna neovisnost i samostalnost stoljećima je bila neostvaren san mnogih naraštaja hrvatskih ljudi. Stoga je konačno proglašenje državne neovisnosti 8. listopada 1991. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog povijesnog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su tih dana hrabro podnosili najteže agresorske udare. Državna je neovisnost kamen temeljac naše slobode. Neovisnost je prvi uvjet da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Europe i svijeta. U kratkom povijesnom vremenu mnogo smo postigli i trebamo biti ponosni na svoja ostvarenja. Sada nas čekaju nove zadaće, prije svega izlazak iz krize, snažan gospodarski razvoj, otvaranje novih životnih perspektiva, osobito za mlade. Treba nam zajedništvo koje će osnažiti naše samopouzdanje i vjeru u budućnost, koje će probuditi naše kreativne potencijale i otvoriti prostor svekolikom razvoju naše prelijepe zemlje. 

Proslavimo radosno ovaj blagdan! Zavijorimo hrvatske zastave kao znak našeg ponosa i slobode! 

S dubokim uvjerenjem da je u našoj slobodi i neovisnosti neizmjeran potencijal dobra za našu dragu domovinu, svima srdačno čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Čestitku je uputio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. 

"Odluka kojom je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. jednoglasno raskinuo sve državnopravne veze s bivšom državom i proglasio neovisnost Republike Hrvatske, bila je i povijesna i hrabra i neizbježna. Dugo pripremana agresija protiv Hrvatske već je bila započeta, ali je u svoj svojoj ružnoći izbila nakon ovog važnog datuma. Za svoju smo se slobodu morali boriti godinama, uz velike i bolne žrtve. Stoga još jednom izražavamo duboku zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, posebno se sjećajući onih koji su svoje živote dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Nikad ih nećemo zaboraviti i gradit ćemo našu domovinu tako da bude dostojna njihove žrtve, da bude doista onakva kakvu su sanjali, kakvu smo svi sanjali", stoji u čestitci hrvatskim građankama i građanima. 

Dvadeset i četiri godine kasnije, nove su pobjede pred nama, nastavlja Milanović.

"Neke važne već su izborene, jer na međunarodnoj karti svijeta Hrvatska je članica NATO-a i punopravna članica Europske unije. Danas vodimo drugačije bitke, jednako važne, za budućnost i prosperitet naše zemlje. Napredak je danas vidljiv i mjerljiv. Hrvatska je moderna, stabilna i samosvjesna država, neusporedivo uređenija nego što je bila prije nekoliko godina. Zemlja je to koja je u najgoroj izbjegličkoj krizi od posljednjeg svjetskog rata pokazala svoje humano lice, solidarnost i organiziranost, istodobno štiteći hrvatske nacionalne interese. Unatoč svemu što se događalo, danas svjedočimo stvarnom, održivom gospodarskom rastu i sve konkretnijim pozitivnim rezultatima. 

Svjesni smo da je još mnogo posla pred nama. Svjesni smo da će samo odgovoran i pošten rad hrvatskim građanima moći donijeti puno blagostanje u gospodarski uspješnoj i konkurentnoj državi. To ponajprije znači da će, svakome tko želi raditi, omogućiti posao s dostojnom i sigurnom plaćom, ali i osigurati spokojnu starost svakom umirovljeniku, a našu mladost zadržati u domovini, da upravo ovdje i nigdje drugdje poželi graditi svoju budućnost, svoju obitelj, ispunjen i sretan život. Onakav kakav smo odavno mogli i trebali imati.

Kao što smo prije dvadeset i četiri godine jedinstveno donijeli odluku da budemo slobodni i neovisni, pozivam vas da jednako tako i sada, u doba mira, složno i na dobrobit sviju, oblikujemo bolju Hrvatsku.

U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Dan neovisnosti!“

>>'Ja nisam bio malo protiv Tuđmana, pa za Tuđmana, pa s Mesićem, pa s Manolićem...'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

Avatar arhaika
arhaika
09:37 08.10.2015.

drage hrvatice i hrvati i svi koji vole ovu zemlju sretan dan neovisnosti!

GO
Gomila
09:14 08.10.2015.

Tsunami dolazi sa jadrana preko Like Zagreba sve do Vukovara bizi Milanovicu HDZ stize

BU
Bulaba
09:36 08.10.2015.

Dovoljno je vidjeti gdje su SDP-ovci bili za vrijeme Domovinskog rata, a sad glume junačine: Milanović je pobjegao u Bruxelles učiti latinski, Grčić je računao koliko je 2% od 45 balvana na cesti, Ostojić je prodavao bakalar i glumio humanitarca u Crvenom križu...bijedne kukavice su sad "domoljubi".