novi problemi

Predsjednica nezadovoljna. Pusić minira inauguraciju?

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kolinda
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vesna Pusić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
07.02.2015.
u 21:16
Prema zadnjim informacijama koje smo dobili iz Josipovićeva tima, čini se da prije inauguracije neće biti fizičkog seljenja Ureda predsjednika.
Pogledaj originalni članak

Tek što se stišala saga o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj ulici, iz stožera predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović dolaze informacije o novim problemima. Tvrde, naime, da su suočeni s opstrukcijom Ministarstva vanjskih poslova u pripremama za inauguraciju predsjednice koja će se održati 15. veljače. Prema njima, Ministarstvo se uopće ne trudi da što više stranih državnika dođe na taj svečani čin. I ne samo to, kažu kako im u Ministarstvu Vesne Pusić čak ni ne odgovaraju na telefonske pozive. Iako je do inauguracije još manje od tjedan dana, još se ne zna tko će se na njoj pojaviti. Jedino što je potpuno izvjesno jest to da će na prisegi nove predsjednice biti, kako nam kažu u Vladi, premijer Zoran Milanović.

Za Nikolića se zna otprije

Također je još otprije poznato da neće doći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić jer je isti dan Dan državnosti Srbije. Govori se da će doći predsjednici Mađarske, Slovenije i Makedonije.

Iz prozvanog Ministarstva vanjskih poslova na optužbe odgovaraju tvrdnjom da su neutemeljene te da se barata poluinformacijama. Glasnogovornica Ministarstva Danijela Barišić kaže da je Ured predsjednika svim diplomatskim predstavništvima poslao notu o inauguraciji, kao i da su u toj noti navedeni adresa, telefoni i mailovi Ureda predsjednika za povratnu informaciju. Također, dodaje, sve što u Ministarstvo vanjskih poslova dolazi u vezi s inauguracijom nove predsjednice odmah se prosljeđuje Uredu predsjednika. Zbog inauguracije su nezadovoljni i u Ministarstvu vanjskih poslova, iz kojega dolaze i neslužbene informacije kako na tri koordinacijska sastanka nisu čak ni pozvani, uz objašnjenje da još nema potrebe. Suradnici ministrice Vesne Pusić kažu i da je Ured predsjednika (dakle, Josipovićevi suradnici) slao prvu opću informaciju, a potom i draft programa stranim veleposlanstvima.

– Ured predsjednika i tranzicijski tim sve rade sami. Nas će valjda uključiti. Odredili smo osobe za kontakt, ali ne znamo kad će reći ljudima da trebaju doći. Oni sami sebe opstruiraju – kaže naš sugovornik iz vanjskih poslova.

Na Pantovčaku ključevi Visoke

Iz stožera K. Grabar-Kitarović (barem zasad) na tu temu nema prigovora koji bi bili adresirani na Pantovčak. Saznajemo i da su nakon zadnjih polemika oko nove lokacije na kojoj će predsjednica obnašati dužnost, K. Grabar-Kitarović i Ivo Josipović razgovarali, ali sadržaj razgovora nisu povjerili svojim suradnicima. Prema zadnjim informacijama koje smo dobili iz Josipovićeva tima, čini se da prije inauguracije neće biti fizičkog seljenja Ureda predsjednika.

– Josipović je, kako je to naveo u priopćenju, zatražio još niz sigurnosnih i drugih provjera, ali još nije dobio povratne analize. A dok one ne stignu, neće forsirati fizičko seljenje Ureda – kaže naš sugovornik i dodaje da će taj posao ostati novoj predsjednici. Ako se predomislila, nastavlja, morat će se obratiti Vladi i tražiti od nje da promijeni odluku i Uredu predsjednika opet vrati objekt na Pantovčaku. Inače, Državni ured za upravljanje državnom imovinom predao je Josipoviću svu vlasničku dokumentaciju za vilu u Visokoj i ključeve.

>>Suradnici Grabar-Kitarović optužuju MVEP za opstrukciju inauguracije: 'Suradnja je loša'

>>Redatelj otkrio detalje svečanosti inauguracije

>>Njemačka šalje šefa Bundesrata, Mađarska i Slovenija predsjednike

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 451

MO
mozdaznam
21:23 07.02.2015.

hrvatska ce biti hrvatska na ovaj ili onaj način.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
21:23 07.02.2015.

Pazi ovo, Milanovic ce doci na inauguraciju predsjednice svoje drzave! Wow, pa to je europski presedan!! A ova sto opstruira Hrvatsku...

MA
Marko1337
21:39 07.02.2015.

pušići su učili kako mrziti hrvatski narod i biti parazit od svoga oca Eugena Pusića koji je kao visoki jugoslavenski državni dužnosnik u godinama posllje Drugog svjetskog rata bio sudionik komunstičke, titoističko-staljinističke pravničke prakse u Zagrebu i Hrvatskoj koja je iza sebe ostavila bilancu od nekoliko desetaka tisuća mrtvih i zatvorenih Hrvata.