Živčani premijer

Milanović hadezeovcima: Prestanite ako Boga znate!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milanović hadezeovcima: Prestanite ako Boga znate!
08.11.2012.
u 10:50
Vlada je danas donijela konačan prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Podsjetimo, radi se o popularno nazvanom uvođenju fiskalnih blagajni
Pogledaj originalni članak

Vlada je danas donijela konačan prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Podsjetimo, radi se o popularno nazvanom uvođenju fiskalnih blagajni.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da je ovaj zakon bio nužan zato što su mnogi koji barataju gotovinom iskazivali puno premale promete i još manje dohotke.

Tako ispada da se samo 15 posto ukupnog prometa odvija gotovinom, a to je, kaže Linić, nerealno malo. Naveo je neke primjere za koje se pretpostavlja da najviše zakidaju državu. Prema njegovim riječima trgovci prijavljuju samo 85 kuna dohotka dnevno, taksisti 65 kuna dohotka dnevno, kafićima i barovima prosjek je 95 kuna dnevnog dohotka po zaposlenom. – Neće biti problem u implementaciji novog sustava jer većinom svi imaju računala, a tko nema, za 3000 kuna može kupiti kvalitetno računalo – zaključio je Linić.

– Ova mjera čini sustav transparentnim i eliminira sivu ekonomiju. Mi za 60 posto snižavamo PDV u turističkom sektoru, ali se traži čišće poslovanje – kazao je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, dok je potom premijer citirao Voltairea. – Sloboda je kad se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu – rekao je Milanović.

Linić smatra da će od uvođenja fiskalne blagajne "zaraditi" najmanje 600 milijuna kuna.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da Stečajni zakon mijenjaju kako bi bili mogući dogovori i prije proglašenja stečaja kako bi radnici mogli namiriti svoja potraživanja. – Kao stečajni razlog uvodi se nelikvidnost, pravovremeno pokretanje postupka i povoljnije namirenje vjerovnika.

Vlada je usvojila i prijedlog o drugom krugu prodaje prikupljanja obvezujućih ponuda za Badel. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da se prodaje 2,065.828 dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 kuna, a ponuditelj će godinu dana morati zadržati postojeći broj radnika.  

Na sjednici je usvojen i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za nabavu 64 automobila operativnim leasingom. Premijer Milanović je izrazio mišljenje da se takve odluke ne trebaju donositi u Vladi.

– Ovo je odluka o nabavi vozila, a ponašamo se kao da nabavljamo Fabergeova jaja. To je operativni dio MUP-a. To je policiji potrebno za redovno poslovanje i to su redovni troškovi poslovanja. To je isto kao priča s oduzimanjem kreditnih kartica diplomatima jer sada propisujemo da sve veće od 5000 kuna mora biti zabilježeno. Kada sam išao prvi put u inozemstvo, veleposlanik me dočekao sa snopom novčanica. To je sramota. Molim da ministri odgovaraju za operative troškove – kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović očitovao se o zahtjevu Kluba zastupnika HDZ-a koji je predložio da se usvoji prijedlog rezolucije o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije kako bi se uspostavila jednakost svih građana.

Vlada je još jednom ponovila da povezivanje te županije mostom nije jedino moguće rješenje te da s BiH i Europskom komisijom traže rješenje. Premijer Milanović, očito iživciran time što HDZ stalno vraća pelješki most u dnevnu politiku, sa sjednice Vlade poručio im je: "Prestanite ako Boga znate!"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 136

JU
 JUMPER
11:06 08.11.2012.

, kriminalni zakoni kao i u apartheidu nemogu nikada imati našu potporu Milanoviću umijesto da citiraš prihvati se nekog posla, nikad u životu nisi ništa radio ...............pravi pravcati proleter

Avatar bambam
bambam
11:07 08.11.2012.

Da, ako je zakon jednak za sve. Hrvatska je "par excellence" primjer da to nije tako.

OB
-obrisani-
10:57 08.11.2012.

s citiranja Biblije na filozofiju a la Nulanović. koji "lumen"