koalicija nije moguća

Milanović i Karamarko: Kakvi su i što im nedostaje

Foto: Pixsell
Milanović i Karamarko: Kakvi su i što im nedostaje
24.12.2013.
u 20:00
Socijalna inteligencija: Ne samo da ne znaju stvarati prijatelje nego rade sve da odbiju i ono malo vjernih birača.
Pogledaj originalni članak

Jesu li premijer Zoran Milanović i šef oporbe Tomislav Karamarko najveća prepreka za izlazak Hrvatske iz krize? Država je u teškoj gospodarskoj depresiji, neki kažu u pravom smrtnom hropcu, te joj za preživljavanje treba velika koalicija u kojoj bi stožerne stranke bili HDZ i SDP. No kako se dvojica lidera ponašaju kao dva ovna na političkom brvnu, a vrlo često pokazuju i osobnu netrpeljivost jedan prema drugome, teško je očekivati sklapanje braka iz interesa dok su oni lideri stranaka. Karamarko je optužio Milanovićev SDP da je jugonostalgičan te da će iza njega ostati doslovce spaljena zemlja.

Zajedničke teme

Milanović, pak, političkog suparnika doživljava kao licemjera koji jedno govori, drugo misli, a treće radi. Sve se to događa u tjednu kada dobro informirani britanski list Economist najavljuje da će sljedeće godine u Hrvatskoj izbiti društveni nemiri. Iako je riječ o političarima koji imaju malo toga zajedničkog, neke mane se mogu uočiti kod obojice. Ne samo da ne znaju stvarati nove političke saveze nego kao da rade sve da odbiju i ono malo birača i prijatelja koji stoje iza njih. Kada je Bog u Hrvatskoj dijelio socijalnu inteligenciju, Milanović i Karamarko bili su na nekom drugom planetu.

– Nije samo problem u tome što imaju socijalnu inteligenciju nula nego i to što su obojica nesigurni. A to dovodi do isključivog ponašanja, nametanja autoriteta bez pokrića, nepovjerenja u suradnike te straha da priznaju da nešto ne znaju – ističe politički psiholog dr. Ivan Šiber dodajući da ne vjeruje, barem ne dok su njih dvojica glavni, da će doći do velike koalicije.

Kada stavite dvije nule jednu pored druge, kaže Šiber, onda znate što dobijete. Upozorava na “otrovnu” atmosferu na političkoj sceni. Konfrontacija Milanovića i Karamarka svodi se na duboke političke podjele koje se 70 godina nakon rata nameću mladim generacijama. Posebno mu smeta dvoličnost Karamarka koji daje političke izjave u kojima se vidi da je svjestan toga da ne može proći referendum o ćirilici, a u isto vrijeme ima potrebu potpisati zahtjev za referendum. Sociolog dr. Dražen Lalić smatra da su Karamarko i Milanović ispod svake razine državnika koji u ovome “strašnom času” trebaju Hrvatskoj.

– Oni su duboko ispod onoga što nam treba u ovoj teškoj ekonomskoj, društvenoj i političkoj agoniji – kazao je Lalić pa počeo nabrajati njihove nedostatke:

– Oni loše komuniciraju, nemaju potrebno znanje, neodlučni su, neodgovorni, ali je najgore to što dijele i svađaju narod. Umjesto da nas motiviraju da se uhvatimo za isti štap, oni i njihovi pripuzi tuku se štapovima kao djeca. “Zlo u Boki, gore u Kotoru” – kaže rezignirani Lalić.

Ne ide mu u glavu da je šef oporbe najnepopularniji političar, da dobiva jedva 20 posto glasova. Da je dr. Drago Prgomet na čelu HDZ-a, smatra, imao bi najmanje 30 posto. Ne može Karamarko ići u istu rečenicu s Tuđmanom, a ni Milanović s Račanom.

Iako su između Milanovića i Karamarka nepremostive karakterne razlike, psihijatar dr. Ivo Urlić smatra da je ipak moguća suradnja ako se precizno dogovore o zajedničkoj vladi. Više je kritičan prema Karamarku, ali ne štedi ni Milanovića koji je, kaže, zauzeo stav: “Ja znam što radim”.

– Takva sigurnost može biti izraz samopouzdanja, ali mislim da je mudro vlastite stavove kontrolirati stavovima iz okoline. Ja bih se više dao u dijalog s građanima – ističe dr. Urlić dodajući da cijeloj Vladi treba više i jednostavnije komunikacije s građanima.

Ispeci pa reci

Ne misli da su arogantni, nego da su brzopleti. Bilo bi dobro da prije nego što izlaze u javnost izlazak domisle po sistemu “Ispeci pa reci”.

– Karamarko proizvodi samo šuplje fraze. Opozicijska stranka slijedi svoju ustaljenu praksu da kad ona nije na vlasti diže strahovitu buku i stalno prijeti – kaže dr. Urlić te zaključuje da je Milanović moderniji, obrazovaniji i kulturniji političar. Koliko god Milanovićeva i Karamarkova pozicija izgledala nedodirljiva, oni su vrlo ranjivi. Što bude veće nezadovoljstvo građana, rast će pritisci za veliku koaliciju. Ako nešto zapne, uvijek je lakše smijeniti trenera nego momčad, odnosno vođu nego narod. Svi znamo kako je završio Igor Štimac.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

LO
lojtra1
21:12 24.12.2013.

Tko večeras, kad se bar 80% hrvatskog stanovništva priprema za proslavu Božića piše o (eventualnim) nedosacima milanovića i karamarka njemu stvarno nedostaje "socijalne inteligencije".

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
21:23 24.12.2013.

Bahati Milanović definitivno lošiji izbor...

AT
Attak
20:30 24.12.2013.

Kada se netko bavi vise šefom oporbe uzgred koji ničim nije doprinio katastrofalnom stanju u kojem se nalazi zemlja jasno nam daje sliku namjere "anketara, analizatora" . Karamarko je učvrstio rasute birače desnice i njegove rijeci su uvijek na mjestu bez dvolični politički fraza za razliku od napuvani komunjara i njihovih hvalospjeva . Oporba zasigurno zna sto puk hoće i to će se ostvariti !!