milanović se vratio

Amerikanci najviše interesa pokazali za naše e-zdravstvo

Foto: Twitter/ Vlada RH
Zoran Milanović s Amy Hoods
Foto: Tino Jurić/Pixsell
zoran milanović
05.10.2014.
u 17:02
Premijera Milanovića na turneji su pratili i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar, te ministar zdravlja Siniša Varga.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Zoran Milanović nakon osmodnevne američke turneje danas se vratio u Zagreb. U SAD-u je razgovarao sa vodećim ljudima pet informatičko-tehnoloških giganta - Microsofta, HP-a, Cisca, IBM-a i Oracla.

Milanović se iz SAD-a vratio izuzetno zadovoljan, kako nam kažu.

– Milanović je ispunio svoj cilj. Dakle, skrenuo je pažnju na Hrvatsku kao državu koja je prepoznala ogroman značaj koji IT industrija ima za razvoj gospodarstva te nas je predstavio kao državu koja im želi biti partner. Uspostavljeni su kontakti na najvišoj razini, a neki od regionalnih direktora tih pet IT giganta uskoro će posjetiti Zagreb – kaže naš izvor iz Vlade. Doznajemo i kako je IBM potpisao memorandum o suradnji s APIS-om. U svim kompanijama, kaže naš izvor, razgovaralo se i o hrvatskim projektima, a najviše interesa bilo je za e-zdravstvo. Jedna od kompanija e-zdravstvo želi dalje razvijati i onda ga kao zajednički projekt/proizvod prodavati na drugim tržištima.

Premijera Milanovića na turneji su pratili i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar, te ministar zdravlja Siniša Varga.

- Iznimno smo zadovoljni generalnim odazivom u svim kompanijama, primljeni smo svugdje na najvišoj razini - rekao nam je danas po povratku iz SAD-a ministar Siniša Varga.

Feedback (povratnu informaciju, nap. a.) ocjenjuje dobrim, a delegacija koja je bila na američkoj turneji već će se ovaj tjedan sastati i nastaviti s pripremom konkretnih prijedloga poput izmjene pojedinih pravilnika radi lakšeg investiranja IT kompanija u Hrvatsku, kao i izvoza našeg know-how-a (samostalno razvijenog, specifičnog i primjenjivog znanja/vještine).

VL Inicijativa: Može li Hrvatska postati nova IT meka?

>>Milanović: Jako sam zadovoljan kako smo prezentirali Hrvatsku

>>Milanović iz Cisca održao konferenciju s Lalovcem u Zagrebu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar tajar
tajar
15:23 05.10.2014.

Milanović i družina išli su u Ameriku kao potencijalni kupci ili su tako prihvaćeni, a ne kao predstavnici suverene države.

IC
ICCO
16:55 05.10.2014.

A slijedeći mjesec Zoran sa suradnicima posjetit će Japan i Hawaii te razgovarati sa čelnicima Toyote, Sonyja i Suzukija, Nakon 3 dana skoknut će do Hawaii i u tričavih 8 dana i obići sve plaže tj. direktore vodećih hotela u srdačnim razgovorima o prespektivama i konkurentnosti otočkog turizma radi primjene know howa na Visu, Šolti i Palagruži.

TH
than
14:58 05.10.2014.

Znaci Varga (koji je bio u tzv. delegaciji) ce raditi na izmjeni pravilnika o investiranju IT kompanija (za ovo su sigurno morali ici u SAD), te izvozu naseg know-how-a. Ovoga imamo toliko da nemamo cak niti svoju rijec za to. Jel' oni uistinu vjeruju u to sto govore ? Bolje da budu iskreni i da lijepo kazu. Evo isli smo turisticki, jer tako skoro necemo doci na vlast. Nego sto nam lazu u lice kao i s onom Australijom.