Vilim Ribić:

'Milanović i SDP su stvarni protivnici reformi u korist građana'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
'Milanović i SDP su stvarni protivnici reformi u korist građana'
08.06.2014.
u 14:01
"Jedina reforma koju Milanović shvaća i provodi je kresanje standarda građana, smanjivanje cijene rada i smanjivanje troškova za javne potrebe ovoga naroda", napisao je u priopćenju predsjednik Matice hrvatskih sindikata.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić u priopćenju je žestoko napao premijera Zorana Milanovića za kojeg smatra da je "pravi protivnik istinskih reformi koje bi koristile građanima Hrvatske".

"Pravi protivnik istinskih reformi, koje bi koristile građanima RH, a ne predstavnicima financijskog kapitala iz zemlje i inozemstva je SDP s Milanovićem na čelu, jer premijer koji nema prijatelja u politici, podilazi svojim prijateljima i njihovim interesnim skupinama", pišu u priopćenju Ribić podsjećajući na jučerašnju rečenicu premijera na Glavnom odboru SDP-a da se promjenama i reformskim procesima Vlade protive razne interesne skupine koje žele održati postojeće stanje.

Frivolni politikantski govor

Ribić je to nazvao "frivolnim politikantskim govorom" u koji ne treba vjerovati i podsjeća da je opće mišljenje u društvu da su u dvije i pol godine ove Vlade izostale najvažnije reforme.

"Otvara se pitanje je li tome tako zbog otpora interesnih skupina u društvu ili zbog nespremnosti i nesposobnosti vladajuće garniture na čelu sa samim premijerom", piše Ribić dodavši da je Vlada pokazala da zna slomiti otpor interesnih skupina "tamo gdje nije smjela i nije imala razloga", a to je smanjenje plaća i ukupnog izdvajanja za obrazovanje i znanost. "Dakle, vlast može, ako zna i hoće. Da ova vlast ne zna već je svima poznato", piše Ribić i kaže da primjeri neprovođenja reforme lokalne samouprave i reforme visokog školstva pokazuju da Vlada ne želi provoditi reforme.

"Do sada nismo vidjeli niti jednu relevantnu reformu"

"Do sada nismo vidjeli niti jednu relevantnu reformu, niti reformu državne uprave, niti javnih poduzeća, niti sustava plaća, niti zdravstvenog sustava, sve što inače većina sindikata i poslodavaca zapravo podržava. Jedina reforma koju Milanović shvaća i provodi je kresanje standarda građana, smanjivanje cijene rada i smanjivanje troškova za javne potrebe ovoga naroda. Upravo onako kako ga savjetuju eksponenti krupnog kapitala, njegovi prijatelji iz prakse (Tedeschi) i iz teorije (Vujčić)", zaključuje Ribić.

>>Kako je nastao klub u koji rado zalaze i Milanović, Tedeschi i Vujčić

>>Kako će Zoran Milanović sada voditi Vladu? Teško

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

LU
ludvig989
15:21 08.06.2014.

Ova vlast je užas, ovo što su oni jučer radili je cirkus koji plaćaju građani. Kaže Milanović sinoć da će se sada početi baviti problemima. Zamislite pa što se radilo do sada??

ZB
zbuniceva
17:00 08.06.2014.

Kaj god mislili o Milanoviću, Kosor ili Sanaderu da ne spominjem Šukera ili Linića ima li neko tijelo ili izbori koji bi smijenili Ribića i njemu slične da malo osjete kak se živi bez doživotno sigurne državno garantirane plaće i penzije. Možda bi van državnih jasli pokušao shvatiti od kud Državi novac za sve te krasne želje za dobrobit gradjana osim prodavanja budućnosti naše djece.

DU
Deleted user
16:01 08.06.2014.

Ribić kao da živi na nekom drugom planetu. Htjeli smo kapitalizam i imamo ga. A isto tako imamo Hrvatsku. Ni s jednim ni s drugim ne znamo što ćemo. Sindikalcu Ribiću nije jasno da mu je dužnost da ruši kapitalistički sistem.