ODGOVORIO NA KRITIKE

Milanović: Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Briselu

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Vižinada povodom obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Jeronima
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik Milanović uručio odlikovanja povodom Dana policije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik Milanović uručio odlikovanja povodom Dana policije
02.10.2024.
u 19:43
Napominjem kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo, kazao je predsjednik Zoran Milanović
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović odbio je poslati pripadnike OSRH-a u misiju potpore Ukrajini, a ta je odluka naišla na kritike, između ostalih, premijera Andreja Plenkovića, Vlade te predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Nakon brojnih reakcija, Milanović se danas oglasio na Facebooku te istaknuo kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima.

"Jednostavno, dok sam ja Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik – hrvatski vojnici, dočasnici i časnici neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat. Radilo se o jednom ili stotinu vojnika, ma gdje oni bili - radi se o izravno stožernoj potpori zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a i to predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa Republike Hrvatske. Predanost Republike Hrvatske našim saveznicima u NATO-u ogleda se i u činjenici da sam dao suglasnost za povećanje sudjelovanja pripadnika OSRH u graničnim zemljama Saveza za gotovo 80 posto, s 300 na 520 pripadnika. Napominjem kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo. Sve ostalo je uključivanje u rat, što nisam i neću dopustiti. Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Briselu - tako će i ostati", naveo je Milanović. 

Podsjetimo, iz njegova je Ureda jučer priopćeno: "Vlada želi poslati pripadnike OSRH u misiju potpore Ukrajini, ali provedba takve odluke u nadležnosti je Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu suglasnost na odluku o  sudjelovanju pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na nacionalne interese Republike Hrvatske."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 78

SI
Sino
20:12 02.10.2024.

20 milijuna Ukrajinaca je pobjeglo iz Ukrajine ne žele u rat zašto bi i jedan hrvatski vojnik neka idu plaćenici

PA
pasodoble12
21:02 02.10.2024.

Bravo predsjedniče, da, odgovaraš onome tko te i postavio na to mjesto. Sve ostalo bi bila izdaja.

SE
Serđo23
21:18 02.10.2024.

To predsjedniče ! Čuvaj nam mlade Ne zamarsj se s čitanjem trolova !Ne misle ni oni tako kako pišu , pogotovo ako imaju nekog mladog rođaka koji mora na odsluženje vojnog roka !?