podjele u SDP-u

Milanović je za referendum, stari esdepeovci protiv

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Milanović je za referendum, stari esdepeovci protiv
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
18.10.2013.
u 19:00
Ustavni sud bi, smatraju Milanovićevi oponenti, zabranio referendum zbog formalnih, a ne sadržajnih razloga
Pogledaj originalni članak

U SDP-u još uvijek nisu načisto kako se postaviti prema inicijativi udruge U ime obitelji koja upozorava da su prošla četiri mjeseca otkad su ispunjeni svi formalni uvjeti te traže datum za raspisivanje referenduma o tome hoće li se brak Ustavom definirati kao zajednica muškarca i žene. Dok “stari” SDP-ovci smatraju da treba postupiti politički mudro i lopticu prebaciti u teren Ustavnog suda, predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović misli da ustavne suce treba zaobići u širokom luku te da odluka o raspisivanju referenduma i njegovim posljedicama treba ići na dušu zastupnicima.

Ideološka bomba

Naime, izvor blizak premijeru Milanoviću kaže da šef SDP-a drži kako je referendumsko pitanje “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca” dopušteno, da su ispunjeni uvjeti i treba raspisati referendum. Po njemu je bolji scenarij da pitanje prođe na referendumu nego obraćanje ustavnim sucima za koje unaprijed zna da svojom odlukom neće biti skloni vladajućoj većini. Pritom, navodno, ima na umu činjenicu da udruga U ime obitelji pitanje s kojim želi na referendum nije formulirala kao amandman na Ustav. Stoga bi se ta tema opet vratila u Sabor u obliku zahtjeva za promjenu Ustava koji njegova većina ne mora izglasati. U tome Milanović navodno ima podršku Vesne Pusić i 14 saborskih zastupnika HNS-a.

SDP-ovci koji razmišljaju drukčije smatraju da je referendumska inicijativa da se Ustavom, de facto, zabrane istospolni brakovi nova ideološka bomba koja će, ako eksplodira, izazvati nove političke sukobe i raslojavanja, pa čak i u samome SDP-u. Po njima bi se Sabor trebao obratiti Ustavnom sudu sa zahtjevom da ocijeni je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma. Ustavni stručnjaci s kojima smo razgovarali daju za pravo Milanovićevim oponentima.

– Ustavni sud treba staviti na brisani prostor. Njihova će odluka istodobno biti stručna i politička, dok Sabor može donijeti samo političku odluku. Ako Sabor odbije raspisati referendum ili ako referendumsko pitanje prođe, a ne izglasa promjenu Ustava, likovat će lijevi, a desni će bjesnjeti. To nije dobro. Takve je situacije bolje prepustiti Ustavnom sudu – kaže ustavnopravni stručnjak dodajući da ni ustavni suci neće lako donijeti odluku jer i među njima ima liberalnijih i konzervativnijih.

Nema amandmana

“Stari” SDP-ovci koji bi prepustili Ustavnom sudu konačnu odluku o raspisivanju referenduma uvjereni su da bi ustavni suci odbili raspisivanje zato što nije dobro formulirano referendumsko pitanje.

Po njima, nije upitno je li definiranje braka kao zajednice muškarca i žene ustavno. Brak je, kažu, tako definiran zakonom i nema mjesta prigovoru da se time zadire u temeljna ljudska prava. Problem je, kažu, u tome što referendumsko pitanje nije formulirano u obliku amandmana na Ustav. Tvrde da se u pitanju morao točno navesti sadržaj kojim bi se izmijenio Ustav i precizno odrediti gdje bi se on pozicionirao.

>>'Četiri mjeseca nakon zahtjeva još ne znamo datum referenduma'

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.