Drama u SDP-u

Milanović lobira i prijeti raspisivanjem prijevremenih izbora

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Milanović lobira i prijeti raspisivanjem prijevremenih izbora
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
06.06.2014.
u 10:00
Odluka se donosi većinom glasova prisutnih članova Glavnog odbora
Pogledaj originalni članak

Na Glavnom odboru SDP-a, koji se sastaje u subotu, napokon će se razjasniti odnos i omjer snaga u vladajućoj stranci. Dvije su ključne točke dnevnog reda: (ne)potvrđivanje odluke Predsjedništva SDP-a da se Slavka Linića izbaci iz SDP-a te analiza rezultata izbora za zastupnike za Europski parlament na kojima je SDP osvojio samo dva mandata.

Karte već na početku

Iz razgovora s više esdepeovaca proizlazi da će se tijek, a onda i zaključci Glavnog odbora, vidjeti već u startu kada će se odlučivati o načinu glasovanja. Statut SDP-a kaže da je glasovanje na Glavnom odboru javno, osim ako se odluči drukčije. Planira se drukčija varijanta, što znači da će netko već na samome početku predložiti tajno glasovanje. Hoće li to bili predsjednik Glavnog odbora Josip Leko ili netko drugi, manje je važno.

Ako se prijedlog usvoji, tada nije sigurno da će odluka Predsjedništva o Linićevu izbacivanju dobiti potvrdu. U tajnom glasovanju, smatraju naši sugovornici, sve je moguće. Okladili bi se kako bi se u tajnom glasovanju srušila odluka Predsjedništva i Linić bi ostao član stranke. Odluka o njegovoj sudbini donosi se većinom glasova prisutnih članova. Budući da Glavni odbor broji 103 člana, čak i kada bi svi došli na sjednicu, dovoljna bi bila 52 glasa da sruše volju predsjednika stranke Zorana Milanovića da se riješi svog donedavnog ministra. U takvom bi se raspletu poljuljao Milanovićev autoritet na čelu stranke i produljila agonija sukoba koji potresaju SDP. Svjestan toga, tvrdi nam više sugovornika iz vladajuće stranke, i sam Milanović lobira kod članova Glavnog odbora, a navodno mu je glavni argument da će, u slučaju da se ne potvrdi njegova inicijativa za izbacivanje Linića iz stranke, raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

Neki od naših sugovornika smatraju da će u strahu od gubitka fotelje dobar dio članova Glavnog odbora podržati Milanovića u sukobu s Linićem, samo kako bi se do kraja mandata održali na vlasti.

Atmosfera koja je vladala u toj stranci neposredno nakon izbora i Linićeve konferencije za novinare na kojoj je protiv Milanovića iznio vrlo teške optužbe, prije svega da zloupotrebljava vlast kako bi pogodovao materijalnim interesima članova svoje obitelji, te da spletkari i koristi represivni aparat ne bi li ga prikazao kriminalcem, sada se već ispuhala.

Tako se sada uopće više ne govori o mogućnosti Milanovićeva smjenjivanja s čela SDP-a. Članovi stranke koji još govore o tome u prvom redu ističu da nema osobe u stranci koja bi u ovom trenutku bila sposobna i spremna konfrontirati se s Milanovićem i doista preuzeti stranku. Zlatko Komadina, koji stalno istupa i govori o sukobu u stranci, čak i kada bi htio preuzeti tu ulogu, uvjeravaju nas naši sugovornici, ne bi dobio podršku. Tonina Piculu, koji je u javnosti doživljavan kao glavni Milanovićev oponent, više, čini se, zanima mjesto u Europskom parlamentu i mjesečno primanje od oko 7000 eura.

S druge strane, esdepeovci su robovi vlastitog Statuta. Naime, prema njihovu temeljnom aktu, Glavni odbor stranke može u slučaju bitnih razlika u stavovima i ocjenama između njega i predsjednika stranke raspisati izvanredne izbore za šefa SDP-a. No, za takvu odluku potrebna je dvotrećinska većina ukupnog broja članova, dakle 69 glasova od njih 103, što im neće proći.

Dva scenarija

Ispada, stoga, da su za SDP nakon subote izvjesna samo dva scenarija. Jedan je da Glavni odbor potvrdi odluku Predsjedništva o izbacivanju Linića iz stranke, čime bi se učvrstila pozicija Zorana Milanovića na čelu SDP-a. Time bi se osigurao ostanak ove Vlade do kraja mandata, a premijeru dao manevarski prostor za eventualne rekonstrukcije.

Drugi scenarij jest zadržavanje Slavka Linića u SDP-u, čime se ne bi tehnički dovelo u pitanje Milanovićevo vodstvo u SDP-u, no njegova pozicija bila bi podložna stalnom preispitivanju. Tim prije što će se saga oko Linićevih optužbi na račun Milanovića nastaviti i fragmentarno izlaziti u javnost. Najprije će to biti preko aktivnosti saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji ispituje optužbe da ga je uhodila policija, a onda kroz rezultate koje će objavljivati USKOK nakon što ispita optužbe da se pogodovalo Milanovićevu bratu Krešimiru, da je njegov prijatelj Siniša Petrović kao šef NO Ine radio u korist MOL-a te sve druge što ih je Linić iznio na račun dojučerašnjeg šefa.

>> Linić pred Odborom ni 10 min.: Dobio rok do ponedjeljka

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 86

KO
korisnik70
10:18 06.06.2014.

Molim vas u ime naroda - ODLAZITE ODMAH!

MA
marelica
10:07 06.06.2014.

Treći scenario: Demokratski će se dogovoriti da ugase stranku! Zavjesa!

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
10:18 06.06.2014.

Lobirao Milanović ili ne...nadam se da je SDP-u odzvonilo za dugo, dugo vremena. Već drugi put su pokazali i dokazali koliko su nesposobni i nespremni vladati državom koja je iza sebe imala ratna stradanja (2000.) i u vrijeme recesije...umjesto da su se okrenuli ekonomskim problemima i nezaposlenošću, oni su vječito s nekim u sukobu i bombardiraju nas kojekakvim aferama...a od njihovog predizbornog "Plana 21" nema ni jednog plana a kamo li 21....Stranka koja je uvela predstečajnu nagodbu, za koju ek. stručnjaci kažu kako je veća pljačka i od privatizacije devedesetih, koja je na raznorazne načine pogodovala prijateljima ex ministra Linića, ili stranačkim simpatizerima...nije zaslužila izgleda više ničije povjerenje (EU izbori).....