PRVE DVIJE GODINE MANDATA

Milanović najuspješniji predsjednik nakon Tuđmana: Prošao bi u drugi krug i da su danas izbori

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića
18.02.2022.
u 22:00
Milanovićeve prve dvije godine mandata, prema najvećem broju ispitanika, obilježila je komunikacija
Pogledaj originalni članak

Građani su većinom uz predsjednika, a da su izbori danas, Zoran Milanović izborio bi drugi krug - rezultati su istraživanja Promocije plus za RTL povodom njegove prve dvije godine mandata. 

Da su izbori danas, Zorana Milanovića izabralo bi gotovo 42 posto građana. Kada bi HDZ-ova kandidatkinja bila Kolinda Grabar-Kitarović, povjerenje bi joj dalo više od četvrtine birača (26,4 posto). Miroslav Škoro ni danas ne bi uspio stići na Pantovčak jer bi ga izabralo 4,3 posto građana. Svi ostali koji su sudjelovali u prvom krugu na izborima prije nešto više od dvije godine (Dario Juričan, Dalija Orešković, Mislav Kolakušić, Katarina Peović, Ivan Pernar, Dejan Kovač), dobili bi ni 16 posto. Neodlučnih je oko 12 posto. 

Zorana Milanovića u ovom trenutku biralo bi tri četvrtine birača SDP-a (75,3 posto), svaki drugi HSS-ov (49,7 posto), baš kao i IDS-ov glasač (48,2 posto). Glas mu ne bi dalo čak 75 posto birača HSU-a. Ostali poput Glasa, Demokrata i PGS-a su podijeljeni, trećina je za Milanovića (34,5 posto), nešto malo više ih je protiv (36,2 posto), dok 30 posto ne zna ili ih Zoran Milanović ne zanima. 

HDZ-ovo biračko tijelo u 74 posto slučajeva glasalo bi za Kolindu Grabar-Kitarović, a tek 11 posto za Milanovića. Birači SDP-a u ovom trenutku bi glasali u 77 posto slučajeva za Milanovića, a zanimljivo glasači lijeve platforme Možemo i desnog Mosta po 53 posto za aktualnog predsjednika. Dok bi 16 posto birača Domovinskog pokreta dalo glas Milanoviću, a čak 46 posto svom bivšem predsjedniku Miroslavu Škori.

Prve dvije godine mandata

Milanovićeve prve dvije godine mandata, prema najvećem broju ispitanika, obilježila je komunikacija. To što je oštar i bez dlake na jeziku prepoznalo je njih više od trećine (34,5 posto ispitanika).

Milanović se tako nije libio svađati s Vladom i HDZ-om. Plameni jazavac, herojski zec, korumpirani ludonja, svega je bilo na račun Plenkovića, Jandrokovića, Banožića, Grlića Radmana. To su prve asocijacije za 33 posto anketiranih. 

Između 1,1 i 3,6 posto ispitanika kao ključne stvari koje su obilježile prve dvije godine mandata vidi izbor predsjednika Vrhovnog suda, odnosno slučaj Zlate Đurđević, potom posjete Banovini i poruke da je obnova loša, stavove o koroni koja je u jednom trenutku za Milanovića bila usporediva s karijesom, do apela za modernizacijom vojske.

Iako se često zaključuje kako je Milanović napravio zaokret, izgubio na ljevici, a postao ljubimac desnice, to tako vidi tek manje od 2 posto ispitanika. 

Najuspješniji hrvatski predsjednik

Zoran Milanovića našao se na poziciji najuspješnijeg hrvatskog predsjednika nakon Franje Tuđmana. On je to za 22,6 posto ispitanika, a vrlo blizu je Kolinda Grabar-Kitarović koja ima 22,3 posto.

Da je najuspješniji Stipe Mesić, vidi to 22 posto građana. Još jedan predsjednik s lijevog spektra, Ivo Josipović, bio je najuspješniji za 18,6 posto ispitanika. Nitko - kaže gotovo 10 posto ispitanika. 

Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija Plus od 1. do 3. veljače 2022. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

VIDEO Prije dvije godine održana je inauguracija Zorana Milanovića: Pogledajte sve najzanimljivije trenutke tog dana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

AT
ATG
22:16 18.02.2022.

Sve jasnije se vidi tko podržava ovog bolesnog čovjeka i s kojim interesima.

MO
moreplovac
22:32 18.02.2022.

Najuspješniji? Po kom kriteriju? Za ne povjerovati.

VA
vadis1
23:26 18.02.2022.

Milanovic nije uracunljiv. Jako steti hrvatskom ugledu.