SJEDNICA VLADE

Milanović o MOL-u: To ne shvaćam kao ratno stanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada (1)
03.10.2013.
u 10:16
Ako je netko bio istaknut u pomaganju Hrvatskoj u okviru svojih mogućnosti, to je Mađarska, rekao je Milanović
Pogledaj originalni članak

Strateške investicije, Zakon o kaznenom postupku i mirovinsko osiguranje bile su glavne teme današnje sjednice Vlade.

Premijer Zoran Milanović na početku je komentirao aktualne događaje, primjerice slučaj Ina – MOL.

– Ovo što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje. Tako nećemo komunicirati. Mađarsku vladu donekle mogu razumjeti, no od vas očekujem suzdržanost bez ikakvih komentara – rekao je Milanović. Dodao je da za sada neće komentirati slučaj jer je riječ o kaznenom postupku koji je začet puno prije mandata njegove vlade.

– Čak i da je star pola godine, državno je odvjetništvo u Republici Hrvatskoj neovisno – rekao je Milanović dodajući da mu osobno nije drago što se sve ovo događa.

Strateške investicije

Zakon o strateškim investicijama opet se našao na dnevnom redu Vlade, no bez znatnih izmjena. Prema nacrtu konačnog prijedloga omogućeno je brže izvlaštenje, a ulagačima neće biti potreban urbanistički i detaljan plan uređenja.

Nacrt je predstavio ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak koji je rekao da je zakon potreban zbog hitnog pokretanja investicijskog ciklusa. Poručio je da nije istinita tvrdnja koja se pojavila u medijima da se ovim zakonom derogiraju ostale zakonske odredbe te je dodao kako zakon potpuno poštuje Ustav i ne preskače lokalnu i regionalnu samoupravu. Vrdoljak je naglasio da su pri izradi zakona pozivali na suradnju te kako su i dalje otvoreni za komunikaciju.

>> Udruge protiv zakona o strateškim investicijama

Vrdoljak je rekao da bi po postojećoj zakonskoj regulativi procedura realizacije turističkog resorta trajala između osam i 27 mjeseci, a po Zakonu o strateškim investicijama najviše šest mjeseci. Industrija je malo duža i kompliciranija, dodao je.

– Zakon se dugo pripremao, spreman je za proceduru – rekao je Milanović koji se još jednom vratio na slučaj Ina – MOL.

– Ako je netko bio istaknut u pomaganju Hrvatskoj u okviru svojih mogućnosti u posljednjih 20 godina to je Mađarska. Možda nitko više od Mađarske, čak neovisno o tome tko je bio na vlasti u toj državi – rekao je Milanović.

– Ja želim vjerovati da se tu ništa neće promijeniti. Žao mi je zbog ovoga, ali Vlada tu ne može ništa – dodao je.

Što kriminalce najviše boli?

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku predviđa se provjeravanje imovine kriminalaca još u fazi izvida kaznenih djela. Također je predviđeno i osnivanje posebnih odjela u DORH-u koji će se baviti isključivo nalaženjem nezakonitog imetka.

– Ovo su pete izmjene od kada je zakon donesen, to je bilo 2008. godine – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Dodao je da je riječ o opsežnim promjenama, ali nisu išli s novim zakonom jer nisu stigli.

Uvodi se sudska zaštita u sve faze postupka, propisuju se čvrsti rokovi do kojih se treba postupiti po kaznenoj prijavi, a postavlja se i rok za podnošenje optužnice nakon završetka postupka – dva i pol mjeseca. U korist djece uvodi se čitav niz alata koji smanjuju traumu u sudskim postupcima. Uvode se i promjene u praćenju imovine počinitelja.

– Što kriminalce najviše boli? Da im uzmemo imovinu. Ideja je pomaknuti fazu u kojoj pratimo potencijalne počinitelje. Ako dođe do kaznenog postupka i ako im je imovina negdje sklonjena, znat ćemo gdje je i znati ćemo je vratiti – rekao je Miljenić.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je nacrt prijedloga zakona o udrugama. Taj zakon nije mijenjan od 2002. godine, a u praksi je uočen niz problema u njegovoj primjeni. Među najvećim novinama je veća autonomnost udruga, a veći je naglasak stavljen i na transparentnost. Bauk je naglasio da se ovim zakonom sprečavaju zloupotrebe, ponajprije u sportskim udrugama.

Mirovinsko osiguranje

Na dnevnom redu 118. sjednice bio je i Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim se omogućuje obustava isplate mirovina kada Zavod za mirovinsko osiguranje ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku. Zakonom će se povećati i životna dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, ali postupno nakon 2030. godine.

Dopunama Zakona žele se spriječiti zloupotrebe medicinske dokumentacije pri utvrđivanju prava na temelju invalidnosti, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a ministar branitelja Predrag Matić naglasio je da se neće pregledavati sve braniteljske mirovine, već samo one s nepotpunom dokumentacijom.

Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti osigurava se naknada za nezaposlenost i samostalnim poduzetnicima, odnosno obrtnicima. Precizno se utvrđuje iznos koji se isplaćuju nezaposlenima za vrijeme obrazovanja, a ukida se i obveza redovnog mjesečnog javljanja na Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Odbačen je prijedlog trećine zastupnika Hrvatskog sabora o stavljanju izvan snage Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, popularnog lex Perkovića. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je da negativne posljedice nakon usklađivanja nisu nastupile. Milanović je dodao da bi, čak i da nije postignut dogovor s Europskom komisijom, vraćanje na prethodni zakon iz 2010. godine bilo destruktivno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.