Predsjednik u Krapinskim Toplicama

Milanović o sazivanju izvanredne sjednice Sabora: 'Ustav nije plišani medo'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Krapinske Toplice: Zoran Milanović dao je izjavu za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Krapinske Toplice: Zoran Milanović dao je izjavu za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Krapinske Toplice: Zoran Milanović dao je izjavu za medije
20.07.2023.
u 12:20
"Predsjedniku u parlamentu nije mjesto", kazao je predsjednik Zoran Milanović pa upitao: "Koja bi uopće moja uloga bila? Da pročitam ono što sam poslao?"
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krapinske Toplice povodom 30. godišnjice Općine. Nakon svečanosti, obratio se medijima i komentirao aktualne teme. Uvodno se osvrnuo na sazivanje izvanredne sjednice Sabora te ustvrdio kako je to učinio na zahtjev oporbe. 

"Tu nema tajni, ne znam zašto netko otkriva toplu vodu. To je prvi puta u povijesti", naveo je Milanović te kazao kako to nije učinio "baš pretjerano drage volje". 

VEZANI ČLANCI:

MILANOVIĆEV POTEZ

Analitičar Bagić: Milanović je prelomio i izvukao presedan, ali ima jednu slabu točku u zahtjevu

- Ono što mi se čini problematičnim u samom zahtjevu predsjednika jest taj zaključak kojeg on predlaže da se Vlada u roku od 15 dana, odnosno odmah ili u roku najviše od 15 dana normalizira funkcioniranje pravosuđa. Znači, predsjednik traži da Sabor donese zaključak. Vlada treba pregovarati ozbiljno i iskreno sa sindikatima o načinu rješenja, ali ne može se baš obvezati da riješi taj problem u tako kratkom roku, poručuje analitičar Dragan Bagić

"Ustav nije plišani medo, nije igračka, iako ni plišanog medu ne bi trebalo napucavati, tu treba oprezno. Predsjedniku u parlamentu nije mjesto", nastavio je pa upitao: "Koja bi uopće moja uloga bila? Da pročitam ono što sam poslao?".

Smatra kako sjednica neće dovesti do velikih promjena s obzirom na to da oporba nema "dovoljno ruku". "Neće ništa krucijalno promijeniti, ali to je pravo na izričaj. Sjednite, raspravljajte, imate neke zaključke. To neće vladajuću stranku pokolebati, odnosno predsjednika Vlade. To je 'one man show'", kaže. 

Milanović o olujnom nevremenu

Osvrnuo se na jučerašnje jako nevrijeme te odgovorio na pitanje je li se moglo bolje reagirati putem sustava za upozoravanje. "Ne znam, ne mogu upirati prstom. Isti vrag bio je dva sata ranije u Koruškoj. Bio sam u stanu i iznenadilo me, kao i sve nas. Odmah sam to povezao s nečim što je putovalo. Nisam vidio najavu da se sprema nešto tako ozbiljno. Bilo je od Zaprešića do Leskovca", kaže. 

VIDEO Hrebak otkrio kad bi mogla biti izvanredna sjednica Sabora koju je zatražio Milanović

"Onaj čovjek koji je bio u kranu, to ga je sigurno tamo zateklo. Dogodilo se u treptaju oka. On bi se spustio, nije lud. Nisam shvaćao što se događa dok me supruga nije nazvala da nešto skinem s balkona. Vidio sam kako vjetar potencijalno čupa tvrdo stablo. Bilo je ružno, ja to ne pamtim. Da, možda je netko trebao ranije reći. Došlo je iz Austrije, preko Slovenije", dodaje. 

Vezano uz pritužbe predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića na premijera Andreja Plenkovića, Milanović navodi: "Da, on ga ignorira, ledeno ga ignorira".

VEZANI ČLANCI:

IZ MINUTE U MINUTU

Posljedice snažne oluje: Ozlijeđeno više od 100 osoba, u dvije županije angažirana i vojska

Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla u Zagrebu, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. Vatrogasac DVD-a Tovarnik poginuo je u srijedu navečer za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju

Predsjednik Milanović, podsjetimo, podnio je jučer Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, sukladno članku 79. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika. 

"Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, koji je upućen predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, sadrži sljedeći dnevni red: Zaključak kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj i Zaključak kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje u roku 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije", navodi se iz Ureda. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

BR
Brandfackel2
12:37 20.07.2023.

S ovakvim "pravosuđem" bolje je da su u štrajku i da se nikad ne vrate na posao... Idealan predsjednik današnjeg Vrhovnog ili Ustavnog suda bio bi legendarni Superhik, junak koji je otimao siromašnima i dijelio bogatima... Tako funkcionira i današnje "pravosuđe". Zbog 5 kuna naganjaju bakice po placu dok drugovi nekažnjeno hapaju milijarde...

Avatar Idler
Idler
12:40 20.07.2023.

Ono, nisi sposoban vodit svoju Vladu al buš neku drugu prozival. Ne baviš se poslom za koji si biran neg silom oćeš bit vođa oporbe. Gdo te izvan HR osim Dodika oče pozvat na pijaču ?

Avatar Cro_Puppy
Cro_Puppy
13:09 20.07.2023.

Odleti avionom na Krk, u Albaniju, idi negdje radi u fušu, počasti Šerbedžiju na Brijunima. bilo što, imaš dosta u budžetu, samo ostavi Vladu na miru da radi svoj posao jer jedino što ti možeš je destabilizirati zemlju.