BOŽIĆNI DOMJENAK

Milanović: Udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku povijest

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Milanović: Udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku povijest
06.01.2016.
u 12:44
Pismo koje je izazivalo bijes nekih naših ljudi, paradoksalno udarilo je čekićem, ekstraktom sirovog željeza, na nešto što je naše isto koliko i srpsko
Pogledaj originalni članak

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića. Božić je srpskoj manjini čestitao i Zoran Milanović, donedavni hrvatski premijer, javlja N1.

- Uz svako poštovanje svakoj vjeri, za mene postoji samo jedna crkva, i jedan hram u kojem se molim, a to je hrvatska država. Kad vidim što se sve događalo zadnje četiri godine, kolika količina mržnje i dvoličnosti je prepravila naš prostor, pitam se - je li vrijedilo?

Vrijedilo je i borit ćemo se i dalje. Moramo čuvati vrijednosti koje smo postigli! Obično kažu da se suprotnosti privlače. Pismo koje je izazivalo bijes nekih naših ljudi, paradoksalno udarilo je čekićem, ekstraktom sirovog željeza, na nešto što je naše isto koliko i srpsko.

Slavenski narodi su jednaki, glagoljica je naše pismo i nastalo je iz grčkog. Proširilo se i samo među Hrvatima ostalo živjeti kroz duhovne i materijalne spomenike", rekao je Milanović i objasnio da udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku povijest, i na ono što nas čini posebnim narodom.

- Devet godina svog političkog života sam uložio u borbu za pravdu, jednakost i slobodu. Kao javna osoba ću taj put nastaviti jer mislim da je to važno. Cijela Europa je položila oružje pred valom ksenofobije. Naša je država položila zadnjih godina test humanosti i efikasnosti, a da nije ugrožila nacionalne interese. To nas čini ljudima, rekao je Milanović i rekao da kada bi postavili žicu, da bi nas to učinilo trgovcima žicom, a ne boljom državom.

>> Udarajući po ćirilici, udarilo se i na hrvatsku povijest

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 177

DU
Deleted user
13:13 06.01.2016.

Glagoljica nije nastala na temelju grčkog alfabeta već je to kurilica, bosančica, ćirilica. Glagoljica je nastala kao originalno grafijsko rješenje za tadašnje slavenske narode (današnje Čehe, Hrvate i ostale). Mislim da nitko ne napada pismo odnosno grafiju već ono što su ta pisma predstavljala tijekom razaranja Hrvatske, a posebno Vukovara - i mislim da to znaju dobro i braća Prečani u Hrvatskoj, ali se prema naputku SANU memoranduma broj dva moraju praviti ludi i pretvarati da nisu vršili agresiju na ostale nesrpske narode bivše Jugoslavije. Razbijanje ploča je uistinu barbarski čin, ali ni blizu toliko barbarski kao pokušaj stvaranja Velike Srbije, razaranje sela i gradova, etničko čiščenje nesrba i sve ostalo zlo koje su radili početkom 90-ih. Nemojmo se praviti ludi i naivni - nitko nema ništa protiv Srba u Hrvatskoj, njihove kulture i vjere, već ima protiv toga da neki među njima negiraju pravo jednog naroda na valstitu državu, pismo i jezik - oni su ti koji ne priznaju RH, već je pogrdno i danas nazivaju NDH, oni su ti koji ne priznaju hrvatski jezik već bi ga gurali u neku srpskohrvatsku jezičnu zbrljotinu, oni su ti koji Hrvate nazivaju katoličkim Srbima... Svi koji misle tako su zapravo krivci za te razbijene ploče, a ne povampirene "ustaše".

B2
bokida 2
13:10 06.01.2016.

Sada će imati vremena pa neka piše i u SDP-u ćirilicom da ga svi razumiju.

BO
Bogodol
13:18 06.01.2016.

Politička proslava "srbskog" Božića nije u redu, nije trebao budući predsjednik Hrvatske Vlade doći jer se Pupavcu daje prevelika važnost koju on ne zaslužuje. Taj skup obično vrvi mržnjom (u što se uklapa nastup Zorana Milanovića ) i treba ga izbjegavati, na tom skupu se nabacuje drvljem i kamenjem na Hrvatske vriednote. Nemam ništa protiv Srba, sutra ću čestitat Božić prijatelju Srbijancu kojeg sam upoznao u Baru u Crnoj Gori i on mi je draži od biološkog Hrvata Zorana Milanovića (čini mi se da formalno se nije odrekao da je Hrvat iako je to praktično u praksi bezbroj puta pokazao i dokazao ) i ostalih iz njegove klike. Hvala Ti Bože što će Zoran Milanović sići sa političke scene jer toliko riganje mržnje nitko ne može uraditi, čak su mu pojedine četničke vojvode (da im ne spominjem imena) do gliježnja. Božić treba slaviti srcem i dušom, a ne politički kako već zadnjih godina radi Pupavac i državni vrh Hrvatske Države tu ne bi trebao biti niti slati izaslanike i konačno Božić treba biti vjerski blagdan kao što i je, a ne politički gdje Milorad Pupavac pozove na prijavak Hrvatski Državni vrh kako je bilo u eri Mesića, josipovića, Milanovića itd.