Kolumna

Milanovićev postupak prezir je prema Hrvatskoj, građanima i institucijama

Foto: Grgur Žučko/pixsell
Milanovićev postupak prezir je prema Hrvatskoj, građanima i institucijama
16.01.2015.
u 12:00
Na Milanovićevu čestitku novoj predsjednici, unatoč izrazu dobrodošlice, čekat će se još neko vrijeme
Pogledaj originalni članak

Poslije očajničkog pokušaja Sandre Jakovine da ospori pobjedu Kolindi Grabar-Kitarović, na Milanovićevu čestitku novoj predsjednici, unatoč izrazu dobrodošlice, čekat će se još duže. I da je pobijedio Josipović, tko zna kakva bi čestitka bila. Bilo bi je, naravno, iz obzira prema javnosti, pogotovo lijevoj, te prema SDP-u i Kukuriku koaliciji. Ali ispod nje bi uzavrela zavist, jal, i ono – goni se u jednu stvar, dosta mi je tvojeg osjećaja nadmoći nada mnom i tvojih ljudi s kojima me neprekidno odmjeravaš, ogovaraš i uhodiš.

Sličan odnos Milanović ima i prema Kolindi Grabar-Kitarović, samo što je zbog ideoloških razloga u tom odnosu komotniji i bezobrazniji. Netko je rekao kako je između kućnog odgoja i politike izabrao politiku. Ali to što je izabrao vrlo je loša politika, zapravo, uopće nije politika. On jednostavno nema poštovanja ni prema kome, i zacijelo misli da ovih izbora i nije trebalo biti, da predsjednik države kraj njega ne bi trebao ni postojati. Budući da ja, Milanović, odlučujem ili bih trebao odlučivati o svemu, predsjednik ne bi trebao odlučivati ni o čemu pa nikome i ničemu nije ni potreban. Milanovićevo “ja” je neukrotivo, ono ne zna ni što su drugi, ni što su građani i njihove potrebe, ni što je Hrvatska i njezini nacionalni interesi. On samo zna da za one koji mu se suprotstavljaju uvijek ima uvredu, optužbu, diskvalifikaciju, a najviše voli upirati prstom u njihove stvarne ili izmišljene loše osobine kakvima sam obiluje ili kakvima obiluje vlast kojoj je na čelu. Njegov je egoizam u stanju zanijekati sve dobre običaje, zakone, Ustav, pravila, autoritete, institucije..., i dovesti do kaosa, do kobnih sukoba u društvu. Njegovo egoistično bezumlje ne uračunava posljedice, ono je iracionalno i neubrojivo te uopće ne spada u politiku nego u razularenost koja ne priznaje nikakvu disciplinu, pa ni političku.

Od davnina ima podosta primjera samodržaca koji su bili izgubili i poštovanje i potporu svih u državi, ali ne i državu koju su znali zlostavljati i nakon svoga srozavanja do političkog i moralnog dna. Na tom je dnu i Milanović. Ali svako takvo dno teži vrhuncima moći jer se samo s njima može održati, i zato Milanović nije čestitao novoj hrvatskoj predsjednici – na tim vrhuncima osjetio se ugroženim. I zato je Sandra Jakovina osporila rezultate izbora, premijer je osobu izabranu za najautoritativniju dužnost u zemlji doživio kao uljeza. Izostanak njegove čestitke nema samo ideološke razloge, jer i predstavnici različitih ideologija mogu se međusobno uvažavati. Taj izostanak i osporavanje izbora mina su postavljena pod Pantovčak s namjerom da ga raznese. A poistovjećivanje nove hrvatske predsjednice s HDZ-om kao kriminalnom zadrugom osobito je licemjerno. Jer, Milanović, koji vodi koaliciju koja je imala bezbroj kriminalnih i korupcijskih afera, protiv čijih su dužnosnika vođeni deseci istraga zbog tih afera i sukoba interesa, koaliciju koja je na lokalnim izborima (u Vukovaru, na primjer) podupirala kandidate protiv kojih se vodi sudski proces, i tako dalje – posljednji je političar koji nekoga može optuživati za bezakonje. On je utjelovljenje bezakonja, što je potvrdio napadajući sudove od najviših do najnižih instanci, od Ustavnog i Vrhovnog suda naniže.

To potpuno nijekanje za moralnost i red u državi najvažnijih institucija posve je u skladu s njegovom uskratom čestitke novoj hrvatskoj predsjednici, koja sve te institucije, što ih je Milanović s nekim svojim ministrima valjao po blatu, mora svojim autoritetom i po svojim ustavnim ovlastima zaštititi. Državna, narodna zajednica po svojoj je prirodi graditeljska, konstruktivna. Nažalost, Hrvatska se danas mora suočiti s destruktivcima koji je vode i koji ne razmišljaju o tome kamo je i dokle njihova razornost može dovesti. Za godinu, dvije Zorana Milanovića ćemo se sjećati kao izrazitog negativca kao što se sjećamo Sanadera i jedina će nam “utjeha” biti zbrajanje i uspoređivanje zala koje su napravili.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

MI
MitsubishiTurbo
12:17 16.01.2015.

on i netreba cestitati.....ionako je na odlasku,,,cestitali su joj oni koji su vazni ..vanjski svijet..gos kolinda ima jake veze vani,,,a to je jako vazno,,sa novom vladom i razumnim osobama hrvatska moze izaci iz krize u koju je zapala zahvaljujuci milanovicu,,i naravno njegovoj vladi..5 godina je izgubljeno za tih 5 godina hrvatska je potonula na dno od dna,,,oni,,pricaju o uspijesima vlade,,,ha ha ha covijek se mora nasmijati,,,kojim uspijesima,,,ni jedan jedini se ne vidi,,,osim njihovih prica koje su metnuli na papir i to kao papagaji ponavljaju kako su uradili ovo ili ono a nisu uradili absalutno nista za dobrobit gradjana nego su hrvatsku gurnulii u provaliju,,,ali izvuci ce se u to sma uvijeren,,sa gos kolindom hoce,,jer je ona priznata i cijenjena u svijetu,,,milanovi josipovic i ovi monistri su takodjer priznati u svijetu,,,ali u srbiji,,jer prema njoj se krecu,,nitko od vaznih i javnih politicki osoba nije dosao ni kod milanovica niti josipovica,,,postavlja se pitanje zasto,,,od njemacke koja nam je bila uvijek prijateljski naklonjena,,,,napravili su nam od nje politickog neprijatelja jer su preko noci promijenili zakon kako ne bi morali ,,,isporuciti njihovog,,zlocinda perkovica,,,itd itd narod je umoran od njihovih skandala habatosti bezobrastine i nesposobnosti....

KA
KaNiDora
12:31 16.01.2015.

To najviše govori o njima samima. A posljedice će snositi opet - oni.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:58 16.01.2015.

...tolika mržnja... zahtijeva stručnu pomoć... u nadležnim zdravstvenim institucijama...