GENERALI KOD PREMIJERA PLENKOVIĆA

Miljavac: Mladi koji nose oznake HOS-a neka pogledaju Tuđmanov govor o pozdravu ZDS

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora
28.07.2021.
u 09:33
Središnja proslava ove će se godine održati na stadionu NK Dinara. Na tvrđavi je predviđen protokolarni dio
Pogledaj originalni članak

Umirovljeni generali Ante Gotovina, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Lucić i Mladen Kruljac sudionici su sastanka koji se održao u Banskim dvorima na temu organizacije obljetnice Oluje i modernizacije Hrvatske vojske te nabave višenamjenskih borbenih aviona i druge opreme, ali i netom usvojenog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, koji je u javnosti otvorio brojne polemike.

S druge strane stola, uz premijera Andreja Plenkovića, dočekalo ih je “pola” Vlade – ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić i Ivan Malenica, u nadi da će s generalima postići suglasnost o nizu aktualnih tema iz njihova resora, među kojima se, pomalo neočekivano, našla i tražena potpora za što jači odaziv pučanstva na cijepljenje kao jedino sredstvo za kroćenje pandemije koronavirusa.

Ne regrutirajte mlade u HOS

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon sastanka s novinarima podijelio je detalje obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

– Na prvom sastanku je bio predstavnik HZJZ-a i dao smjernice za mjere. Na tom tragu procijenili smo da je stadion u Kninu pozicija gdje je moguće organizirati obilježavanje ovog datuma, a da pritom poštujemo mjere. Zato smo donijeli odluku da središnji dio programa bude na stadionu NK Dinara u Kninu, a na tvrđavi će biti protokolarni dio. Neprestano analiziramo nove okolnosti i mjere i u skladu s time organizirat ćemo broj stolaca na stadionu, kao i program – kazao je Medved pa potom potvrdio informaciju koja je otprije nekoliko dana u eteru, kako će se u ime branitelja ove godine javnosti obratiti jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara i predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Upitan očekuju li se i ove godine srpski predstavnici, nakon što je prošle godine na obilježavanju sudjelovao potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, Medved je rekao da još trebaju dogovoriti nazočnost članova Vlade u Kninu. Novinare je nadalje zanimalo očekuje li se u protokolu netko iz postrojbi HOS-a pa je Medved rekao kako je stav Vijeća za suočavanje s prošlošću jasan te ga se pridržavaju, ali i poručio da će sve sastavnice Hrvatske vojske i policije te sve udruge iz Domovinskog rata branitelja i stradalnika biti pozvane na sudjelovanje u toj važnoj obljetnici. Pa tako i HOS-a, premda ministar nije izrijekom naglasio. Na cijeli niz pitanja vezanih za nazočnost pripadnika ove ratne postrojbe puno rječitiji bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

– Treba se pokloniti i nakloniti ljudima koji su bez ikakve ideologije krenuli u obranu Hrvatske i njena suvereniteta. Naravno, imali su svoje oznake, ali sporno je da se sada regrutiraju mladi s oznakama HOS-a koji imaju 19-20 godina. Njima bih rekao da pogledaju govor Franje Tuđmana iz 1992. godine, koji je odao priznanje, ali i rekao: “Da smo nastavili tim putem, Hrvatska bi teško bila priznata”. To je najbolji odgovor svima koji idu dalje. Neka na svojim proslavama obilježe ono što su nekad bili, ali da se s time ide i dalje i da se to veliča, mislim da nije dobro ni za koga, ni za Hrvatsku izvana, jer svi gledaju i svi su na to osjetljivi – kazao je Miljavac i dodao kako umirovljeni generali podržavaju odluku da se središnje obilježavanje održi na stadionu iz epidemioloških razloga.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora

Tuđman ih je rasformirao

No novinari su željeli znati hoće li Marku Skeji i pripadnicima HOS-a ponovno biti dopušteno da u Kninu uzvikuju sporni poklič “Za dom spremni”, ali ministar Medved bio je škrt na riječima.

– Svake godine dobijete odgovor na to pitanje – tek je kratko kazao pa potom pokušao prekinuti konferenciju. Ponovno je puno rječitiji bio umirovljeni general Pavao Miljavac, čija je pozicija uvelike komotnija za škakljivu tematiku poput ove.

– To jest osjetljivo pitanje, ali ići skroz grubo na to, znate kakve bi reakcije izazvalo. Trebao bi biti jedan dobar razgovor, treba pokušati uvjeriti te ljude, dati im mjesto u ovakvim proslavama, ali to veličati nije dobro. Pred Božić 1991. godine predsjednik Tuđman donio je odluku da se HOS rasformira, da se pripadnici premjeste u HV i da se oni koji to ne prihvaćaju moraju demobilizirati. Tada je HOS službeno prestao djelovati kao postrojba, pripadnici su se priključili HV-u i to su povijesne činjenice – zaključio je Miljavac

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

Avatar Blond Beast
Blond Beast
09:50 28.07.2021.

Miljavac ispričaj ti nama kako si bježao iz Bosanske posavine i naredio svojim vojnicima sramotno povlačenje dok su Hosovci išli u suprotnom pravcu i pokušali zaustaviti neprijateljsku najezdu...

DO
DOM255
10:09 28.07.2021.

Franjo Tuđman: "NDH je bila izraz volje i težnje hrvatskog naroda za svojom slobodom i neovisnošću"

AT
ATG
09:49 28.07.2021.

I sad neka me netko pokuša uvjeriti da su ova novinarska pitanja dobronamjerna.