REFORMA PRAVOSUĐA

Miljenić: Drugi smo u Europi po broju sudaca, a dvostruko sporiji

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Orsat Miljenić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Orsat Miljenić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Orsat Miljenić
18.02.2014.
u 14:17
U svakodnevnim građanskim i prekršajnim predmetima za građane se reorganizacijom neće ništa promijeniti, tvrdi ministar pravosuđa
Pogledaj originalni članak

- Reorganizacijom pravosuđa i mogućim spajanjem pojedinih sudova građanima ništa neće poskupjeti - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Slavonskom Brodu, gdje se podigla velika prašina oko reorganizacije pravosuđa i najavljenog premještanja Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Požegu.

Prema njegovim riječima, u svakodnevnim građanskim i prekršajnim predmetima za građane se reorganizacijom neće ništa promijeniti i svugdje će im ostati ista usluga. Neće morati putovati, jer će sve predmete rjašavati u mjestima u kojima žive, a potpuno je, kaže, svejedno što će pisati na pločama. Iznimka su kazneni predmeti, koji će se raditi na manje mjesta, jer oni iziskuju krupnije sudove i specijalizaciju sudaca. Međutim, ni to se, po ministru, neće značajnije osjetiti na novčanicima građana koji vrlo rijetko idu na sud po kaznenim predmetima.

- Nasuprot građanima, zaposlenici će morati putovati, jer nerazumno je zapošljavati nove službenike ako ih imate 20 ili 30 km dalje. Zbog te nemobilnosti netko odradi 250, a netko za istu plaću 50 spisa. Tome ćemo stati na kraj – istaknuo je Miljenić. Pri tom je iznio podatak po kojemu je Hrvatska drugi u Vijeću Europe po broju sudaca i sudskih zaposlenika po glavi stanovnika. Unatoč tome, u Europi se prvostupanjski predmeti u prosjeku rješavaju za 270, a u Hrvatskoj za 470 dana.

- Postoji varijanta da se reforma provede na način da jedan sud bude u jednom, a drugi u drugom gradu. S jedne strane imate logiku pravosudne infrastrukture, a s druge logiku priljeva i brojeva. Konačnu riječ dat će Sabor, a Ministarstvo će se kod donošenja prijedloga voditi podacima zasnovanim na logici i ekonomičnosti – zaključio je Miljenić.

>> Duspara: Općinski sud i ODO moraju ostati u Brodu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

MR
mrAntonio
14:46 18.02.2014.

miljeniću nije sramota neznat,ali je sramota biti glup i bahat i pravit se da nešto znaš a pojma nemaš... zašto ne preuzmete nizozemski sistem rada pravosuđa koji je najbolji,najbrži,najpošteniji i najjeftiniji i odmah možete smanjit broj sudaca za 80% i tih 80% sudaca možete prebacit u istražne odjele i šta je najbitnije ni jedan postupak od pokretanja do presude neće trajat duže od 3 mjeseca... suci bi samo imali jednu raspravu i čitali bi presude a sve ostalo oko svjedoka i raznih sraćki odradili bi istražni suci,policija i tužilaštvo te normalni suci koji bi sudili nebi se zamarali sa tim glupostima i gubljenjem vremena na svjedoke i razne druge gluposti koje se u hrvatskoj rastežu u nedogled...

RE
rennes
15:16 18.02.2014.

Sa stajališta državne brige za Brodsko-posavsku županiju, a osobito grad Slavonski Brod, u razdoblju od posljednjih 20-ak godina, za Brođane i sve ostale stanovnike brodskog Posavlja bi bilo jednako da su i dio susjedne, krajnje nefunkcionalne i siromašne BiH! Slavonski Brod su mnoge "naše" vlade žestoko oštetile u bezbroj primjera, od sitniša koji je grad dobio za kapitalna ulaganja u infrastrukturu, nebrige za obrazovanje, neosnivanja sveučilišta u šestom najvećem gradu, itd., itd., itd., Posljednja vlada je upravo jedan od šampiona u zakidanju Broda i njegovom poništavanju kao grada, umanjivanju njegove prirodne funkcije centra, ... rezanjem i ukidanjem mnogih institucija! A posljednji su u nizu ukidanje dopisništva HRT-a i nebulozna i krajnje suluda odluka da se središte sudova iz Sl. Broda, kao grada s preko 60 000 stanovnika, seli u maleni, izolirani brdski gradić Požegu, koja ima jedva nešto više od 26000 stanovnika! Zar su to reforme?!! Seliti sudska središta s višestruko većim brojem predmeta, više općina, mnogo više građana, u drugi, značajno manji grad, i to još u posve drugoj županiji?!! Ponavljam, zašto g. Miljenić, kad mu je tako stalo do reforme i ušteda, na sličan način ne dislocira središte sudova iz svog rodnog Dubrovnika u Split?!! Ili, slično napravi sa Zadrom i Šibenikom, Pulom ?!!

RE
rennes
14:40 18.02.2014.

Zapamtit će to Brođani, dragi ministre Miljeniću vašem ljubljenom SDP-u! A bliže se parlamentarni izbori! Kako bi bilo da u ime uštede izbrišete sud u svom rodnom Dubrovniku, cijenjeni g. Miljeniću, i pripojite ga recimo Splitu! Tako nešto bi imalo jako puno logike, jer je Split ipak puno veći sudski centar?! A pripajanje sudova iz Slavonskog Broda, koji ima višestruko više predmeta, sudaca, općina koje pokriva,... pod Požegu čisto je nasilje nad Gradom Slavonski Brodom, kao i presedan na razini čitave države! Slavonski Brod je ŠESTI najveći grad u RH, odmah iza Zadra, dok je Požega omanji gradić, kojeg nema ni među deset najvećih gradova! Ovdje su posrijedi očito neki drugi momenti, a ne tzv. ušteda i racionalizacija!