POPIS STANOVNIŠTVA

Milošević: Radikalna desnica radi pritisak na srpsku zajednicu, recikliraju ideje iz NDH

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Glina: Komemoracija povodom 80. godišnjice ustaškog zločina iz ljeta 1941.
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
28.08.2021.
u 15:47
Oni pozivaju da se Srbi izjasne kao Hrvati i vjernici Hrvatske pravoslavne crkve, crkve koja ne postoji, a koja je postojala samo za vrijeme NDH, kaže
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik vlade Boris Milošević govorio je na N1 o inicijativi Srpskog narodnog vijeća uoči popisa stanovništva. 

- Ta inicijativa je važna jer su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su željele pokrenuti jednu afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantira, dakle svoju nacionalnu i vjersku pripadnost”, rekao je na početku o kampanji “Bude e-Srbin, govori Milošević te nadodaje kako su reakcije javnosti uglavnom pozitivne. 

- Naravno, bit će i onih negativnih, ali to jednostavno treba ukalkulirati. Vrlo važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmjerena protiv nikog, samo poziva pripadnike srpske zajednice da se slobodno izjasne i vjerujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom, kaže no smatra kako je teško procijeniti koliko je pripadnika Srpske te ostalih zajednica zbog iseljavanja.

Između ostalog, komentirao je i plakate postavljene u Rijeci za koje smatra da ''puko recikliranje politike radikalne desnice iz vremena NDH''.

- Za svake izbore imamo pritisak radikalne desnice na srpsku zajednicu, sad evo imamo i za popis stanovništva i njihovu želju da se broj Srba u Hrvatskoj smanji. Oni pozivaju da se Srbi izjasne kao Hrvati i vjernici Hrvatske pravoslavne crkve, crkve koja ne postoji, a koja je postojala samo za vrijeme NDH, a tada je na čelo postavljen Rus, a sada se gura nekakav Bugarin. Toliko o nepostojećoj crkvi i nevjerojatno da radikalna desnica uvijek reciklira ideje i politike iz vremena NDH, govori. 

VIDEO Uskoro kreće popis stanovništva: Evo što trebate znati

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 196

Avatar Trgovac
Trgovac
16:21 28.08.2021.

Šta si ovaj radikalni srpski desničar umišlja?!! Tko je on? Sve pravoslavne crkve u svijetu su nacionalne i prate državne granice. Ako postoji Hrvatska treba postojati i Hrvatska Pravoslavna Crkva. Jel ima Hrvata pravoslavaca? Ima. Prema tome zašto ti ljudi ne bi imali svoju Crkvu?

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
16:35 28.08.2021.

Vrijeme je za Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu. Ovo je etnofiletizam Srba kako je to nazvao carigradski patrijarh Bartolomej.

Avatar Trgovac
Trgovac
17:52 28.08.2021.

SPC je bastion velikosrpske ekstremističke politike. Vidi se i ovdje.