dio se šalje u Ukrajinu

Ministar Banožić potpisao Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva

Foto: European Union
Ministar Banožić potpisao Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva
20.03.2023.
u 16:30
Doprinosimo i doprinosit ćemo - izjavio je ministar Banožić kad se, po završetku sastanka, spustio među novinare u zgradi Europa u Bruxellesu, misleći na doprinos koji Hrvatska, odlukama Vlade, daje u pomoći transatlanskih saveznika Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Na “jumbo” sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane 27 država članica u Vijeću Europske unije u Bruxellesu odobren je plan zajedničke nabave topničkog streljiva, kako za potrebe samih država članica, tako i za Ukrajinu, kojoj to streljivo hitno treba u obrani od ruske agresije. Ministar obrane Mario Banožić potpisao je pristupanje Hrvatske Projektnom sporazumu o zajedničkoj nabavi streljiva u okviru Projekta kategorije B Europske obrambene agencije (EDA), priopćio je MORH. 

"Uz Hrvatsku, danas je još 17 država članica Europske unije iskoristilo priliku potpisati Sporazum s EDA-om, čime je stvoren okvir za nastavak procesa vezanog uz zajedničku nabavu streljiva za potrebe država članica, ali i Ukrajine", kaže se u priopćenju MORH-a.

- Doprinosimo i doprinosit ćemo - izjavio je ministar Banožić kad se, po završetku sastanka, spustio među novinare u zgradi Europa u Bruxellesu, misleći na doprinos koji Hrvatska, odlukama Vlade, daje u pomoći transatlanskih saveznika Ukrajini. No, nije želio detaljnije govoriti o količinama topničkog streljiva koje bi Hrvatska mogla slati Ukrajini ili količinama koje bi nabavljala kroz zajedničku europsku nabavu. Pozvao se na klasificiranost tih podataka.

"Ministarstvo obrane kontinuirano prati stanje zaliha streljiva i sukladno s potrebama Oružanih snaga traži najbolje i najefikasnije načine popunjavanja. U vrijeme kada je zbog globalnih okolnosti otežana opskrba kako naoružanjem, tako i streljivom, važno je da su skladišta adekvatno popunjena i da se održavaju sposobnosti Oružanih snaga",  poručio je Mario Banožić, prema priopćenju MORH-a.

A u izjavi u Bruxellesu, upitan o tome što znači sporazum koji je danas potpisao: - Sporazum je još jedna dodatna mogućnost da, unatoč tome što kroz nacionalne procedure nabavljamo streljivo za HV, stvorimo povoljnije uvjete kroz mehanizam zajedničke nabave - rekao je ministar obrane.

Plan zajedničke nabave streljiva, koji je danas prihvaćen iako je nekoliko država članica ostalo suzdržano, odvijat će se na tri načina. Prvi i najhitniji je slanje topničkog streljiva kalibra 155 mm s postojećih zaliha država članica EU u Ukrajinu, što će se s razine EU financijski nadoknaditi kao trošak, u 50-60 posto iznosa. Cilj je poslati Ukrajini milijun topničkih granata u 12 mjeseci. Drugi je zajednička nabava streljiva i za potrebe zaliha država članica i za Ukrajinu. Dvije milijarde eura osigurane su za prvo i drugo. Treći način je jačanje kapaciteta proizvodnje topničkog streljiva na teritoriju EU. 

Upitan ima li Hrvatska dovoljno topničkog streljiva na svojim zalihama, što je ostalo nejasno nakon toga što je predsjednik Republike Zoran Milanović u prosincu rekao da je stanje na zalihama loše, ministar Banožić je odgovorio: - Predsjednik je rekao puno toga što je neprihvatljivo. Tako da ću ostaviti njemu da odgovori. Za mene je stvar jasna. Obrana, sigurnost države, klasificiranost podataka. Jasno je definirano što znači iznošenje klasificiranih podataka.

VIDEO: Banožić: Na pod broja ročnika utjecala ruska agresija na Ukrajinu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

GO
goran2hr
16:58 20.03.2023.

"Zajedničke nabava streljiva" - koji meta jezik. U prijevodu na Hrvatski - "Hrvati, ispraznili smo vam skladišta, ali to nije kraj. Proizvoditi će se novo, lifrati za Ukrajinu, a račun stiže - vama." Slava! Slava!

DU
Deleted user
17:02 20.03.2023.

Završit ćemo kao 1918, 1945...

DU
Deleted user
17:52 20.03.2023.

Hoće li Uršula nabavljat iz Amerike kao i cjepivo?