nakon sjednice vlade

Ministar Filipović: Važno je da građani promijene svoje ponašanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministar Filipovi? dao izjavu nakon održane 134. sjednice Vlade
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ilustracija za poskupljenje Plina
28.07.2022.
u 16:04
Ponovio je i preporuku da u ogrjevnoj sezoni građani domove zagrijavaju na 21 stupanj, a ljeti ne rashlađuju na manje od 25 stupnjeva.
Pogledaj originalni članak

Nakon sjednice Vlade, Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je istaknuo kako je važno da građani prema ovim smjernicama promijene svoje ponašanje, no da se radi i o malim promjenama uz pomoć kojih bi se moglo uštedjeti do 15 posto plina.

VIDEO: Ministar Filipović o štednji plina

"Kako bi uštedjeli 15 posto plina usvojili smo smjernice za uštedu energije. To se prvenstveno odnosi na promjene ponašanja građana. Malim promjenama se mogu postići te uštede" naglasio je Ministar Filipović nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene smjernice o uštedi energije. 

"Čak 40 posto ukupne potrošnje energije odnosi se na potrošnju u zgradama, a primjerice samo smanjenje jednog stupnja kada govorimo o grijanju, dovodi do uštede energije na godišnjoj bazi od 5 posto" istaknuo je.

Ponovio je i preporuku da u ogrjevnoj sezoni građani domove zagrijavaju na 21 stupanj, a ljeti ne rashlađuju na manje od 25 stupnjeva. Dodao je i da uređaje treba isključiti iz napajanja jer oni troše energiju i kada nisu upaljeni, te pozvao građane da više hodaju i koriste javni prijevoz i bicikle. 

Na izjavu predsjednika Milanovića da nema smisla smanjiti hlađenje, Filipović je rekao da su smjernice napravili stručnjaci.

"Skladište plina je trenutno na 51 posto i puni se maksimalnim kapacitetom. Do početka sezone će biti na 90 posto, kako je planirano" rekao je. 

VIDEO: Grijanje je sve skuplje: Nijemci će ugasiti radijatore i ići pod deku

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

OT
otrovnijezik
16:17 28.07.2022.

Dakle u radno vrijeme po zimi 21 stupanj a po ljeti do 25 stupnjeva a van radnog vremena možete kako god želite i sve je po zakonu.

DU
Deleted user
16:53 28.07.2022.

A sta mene briga, preko zime sam u Australji a preko ljeta stranac, ako hoce drzava dobru turisticku sezonu ugasi klimu Pa ces vidjet tko ce ti doci!

DU
Deleted user
17:23 28.07.2022.

Neka EU promijeni ponašanje,pa ćemo živjeti normalnije