nema mjere opreza

Ministar Miljenić mijenja pravila za jamčevine?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Ministar Miljenić mijenja pravila za jamčevine?
17.07.2015.
u 07:55
Zdravko Mamić jučer je tako mogao otputovati na ždrijeb Lige prvaka u Švicarsku
Pogledaj originalni članak

“Postoji osnovana sumnja da je Damir Vrbanović počinio djela za koja se sumnjiči, a ocjena suca istrage da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke valjana je i opravdana zbog čega mu je i određen istražni zatvor.

Različita mjerila

Tijekom postupka treba ispitati svjedoka Dejana Lovrena, kojeg Vrbanović dobro poznaje, a za ishod postupka zainteresirana su obojica. Navedeno ukazuje da postoje okolnosti koje upućuju da bi Vrbanović boravkom na slobodi mogao ometati postupak i utjecati na ovog svjedoka. Međutim, nije u pravu sudac istrage kada ocjenjuje da se istražni zatvor ne može zamijeniti jamčevinom. Vijeće ocjenjuje da se svrha istražnog zatvora može postići blažom mjerom odnosno jamčevinom. Jamčevina od pola milijuna kuna je nedostatna pa se određuje jamčevina od milijun kuna.”

Stoji to u obrazloženju odluke izvanraspravnog vijeća koje je preinačilo odluku sutkinje istrage te je Vrbanovića i braću Zdravka i Zorana Mamića pustilo da se uz jamčevinu brane sa slobode. No vijeće im nije izreklo mjere opreza kojima bi im zabranilo kontakte sa svjedocima, što je bila dosadašnja praksa u ovakvim situacijama. Primjera radi, Milan Bandić je iz Remetinca izašao uz jamčevinu od 15 milijuna kuna te mu je bilo zabranjeno komunicirati sa svjedocima i obnašati gradonačelničku dužnost. Braći Mamić sud nije zabranio ni da napuštaju zemlju pa je Zdravko Mamić jučer nesmetano otputovao u Švicarsku, na ždrijeb Lige prvaka. Stoga nije čudo što se javnost ponovno iščuđava nad različitim odlukama o istim ili sličnim stvarima koje donose hrvatski sudovi.

– Svaki je predmet predmet za sebe, a dosadašnja praksa suda u Zagrebu te ostalih sudova u USKOK-ovim predmetima bila je da se često uz jamstvo određuju i mjere opreza. No vijeće prema zakonu ima ovlasti preinačiti odluku suca istrage, a ovdje su očito procijenili da je jamčevina dovoljna – kaže odvjetnica Jasna Novak.

No čini se da je izlazak Zdravka i Zorana Mamića iz pritvora uz jamčevinu kap koja je prelila čašu. Lako je moguće da već od jeseni osobe koje su u pritvoru, a za koje postoji opravdana sumnja da svojim izlaskom iz pritvora mogu utjecati na svjedoke, više neće moći izaći iz pritvora uz jamčevinu.

Stvara li se nejednakost

U tijeku su izmjene ZKP-a, razmotrit ćemo i institut jamčevine. Jer pitanje je ne pretvaraju li se neki instituti u sredstvo u korist nekoga tko ima novca i ne stvara li se time nejednakost građana – kaže ministar Orsat Miljenić.

>> 'Mamić može nastaviti po svome koliko god hoće, a institucije će po svome'

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar MK
MK
08:51 17.07.2015.

...još jedan "Lex-Mamić"? ...i onda neka mi netko kaze da to nije politička fiksacija represivnog komunističkog aparata...

Avatar mirica19
mirica19
10:08 17.07.2015.

Mi moramo prvo počiniti sto grešaka i propusta da bi nešto mijenjali... Kakvi su to ljudi?!

ST
stefj
09:25 17.07.2015.

Ma, bez veze... Jamčevina manje-više, ne mora radi utaje poreza biti u zatvoru tokom procesa, ionako mu je zamrznuta kompletna imovina i imovina njegove obitelji... Što se tiče samih optužbi, ove za štetu napravljenu Dinamu i slične teško će proći bez namještenog suca, no ako igrači potvrde da su mu isplaćivali novac, tu ga se može optužiti za utaju poreza. Također treba vidjeti što je s optužbom za potplaćivanje poreznika, tu ovisi što se poreznik dogovorio s USKOK-om...