Slučaj Laure M.

Ministar o diskvalificiranoj maturantici: 'Siguran sam da će se na jesen upisati na Muzičku akademiju'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Ministri dali izjave za medije nakon sjednice Vlade
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
21.07.2022.
u 13:01
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon sjednice Vlade objašnjava slučaj maturantice Laure Mikić. Naime, Lauri je poništen ispit iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi zbog potpisa punim imenom i prezimenom na eseju. Nije imala niti pravo na žalbu.
Pogledaj originalni članak

Slučaj diskvalificirane maturantice Laure Mikić dignuo je na noge cijelu Hrvatsku. 

"Bitno je da se maksimalno zadrži anonimnost svih koji polažu maturu kako ne bi bilo vanjskih utjecaja na rezultate. Svake godine bude nekih grešaka, imamo i greške koje se događaju zbog napetosti učenika", tvrdi ministar Radovan Fuchs, a NCVVO mora ostati potpuno neovisna institucija. 

'Ne kanim naređivati niti tražiti išta, nego očekujem da će NCVVO sjesti i donijeti određene promjene u pravilniku ako su one potrebne. Njima prepuštam analizu trenutne situacije i ovog konkretnog slučaja', rekao je ministar. Pravo na žalbu ne postoji jer je tako napisano u pravilniku, a o svom osobnom stavu o konkretnom slučaju nije htio govoriti. 

Kada je u pitanju konkretan slučaj siguran je kaže, kako će se diskvalificirana maturantica sigurno upisati na Muzičku akademiju na jesen, jer je ostalo dovoljno mjesta. Fuchs ističe kako se ne može nikoga posebno isticati, niti na njega primjenjivati posebna pravila. ''Pravilnike treba mijenjati uvijek kada je u pitanju neka greška, oni nisu zakoni i njih je jednostavno mijenjati ako je to potrebno. To je njihova prednost. Ako se pokaže da je potrebno lako ga je izmijeniti', istaknuo je ministar.   

Istaknuo je kako se ove godine na ispite potpisalo čak 24 učenika. 'Imamo greške koje se dogode zbog napetosti učenika i to je sasvim normalno. Ali njima se tijekom priprema u više navrata napominje važnost anonimnosti samih ispita''.  

Podsjetimo, ispit iz hrvatskog jezika sastoji se od dvije ispitne cjeline, školskog eseja, te ispita iz književnosti, neknjiževnih tekstova i hrvatskog jezika. Laura se potpisala na esej, dok je na drugom dijelu ispita imala dovoljan broj bodova da je mogla proći ispit uz ocjenu samo tog dijela, ali diskvalificirana je zbog potpisa. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

SA
Sarkastičar
14:27 21.07.2022.

Nadam se da je i druga 24 učenika diskvalificirano. Kako ono ide pravo, jednakost, demokracija.....

Avatar tarana
tarana
22:17 21.07.2022.

Milanovićev sin očito izuzet od svih strogih pedagoških pravila za razliku od ove učenice. Svi smo mi jednaki ali očito su neki jednakiji kako bi Orwell rekao.

Avatar Storm95.
Storm95.
13:41 21.07.2022.

Iskoristiti ovaj presedan da se ukine pravilo, i da se dogodine mamin i tatin sin potpiše na maturski ispit, da mama ne mora opet zvati!