U POSJETU

Ministar Barišić susreo se s voditeljima i predstavnicima Znanstvenih cenatra izvrsnosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministar Barišić susreo se s voditeljima i predstavnicima Znanstvenih cenatra izvrsnosti
11.11.2016.
u 20:47
U centrima izvrsnosti više je od 700 istraživača koji su u samome vrhu kvalitete hrvatskih znanstvenika
Pogledaj originalni članak

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić sa suradnicima susreo se danas s voditeljima i predstavnicima Znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), te predstavnicima ostalih mjerodavnih tijela za uspostavu i financiranje ZCI-ja, a tema njihova radnog sastanka bila je raspisivanje Poziva za dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnoga programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". za ovu godinu.  

Slijedom javnih poziva u 2014. i 2015. te nacionalnoga postupka odabira ZCI -ja, koje je provelo Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, mjerodavni ministar je proglasio 13 znanstvenih centara izvrsnosti s kojima su i sklopljeni ugovori o nacionalnome financiranju.  

Od ukupnoga broja, deset centara usklađeno je s prioritetima Strategije pametne specijalizacije te tako i prihvatljivo za financiranje u okviru Operativnog programa EU "Konkurentnost i kohezija", a preostala tri centra iz područja društveno-humanističkih znanosti bit će i ubuduće podržani novcem iz državnoga proračuna, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  

U centrima izvrsnosti više je od 700 istraživača koji su u samome vrhu kvalitete hrvatskih znanstvenika   

U proglašenim centrima angažirano je više od 700 istraživača koji su, po znanstvenom učinku, prema relevantnim međunarodnim pokazateljima, u samome vrhu - deset do 12 posto najkvalitetnijih hrvatskih znanstvenika.  

Važna uloga centara izvrsnosti je i u razumijevanju znanosti i visokog obrazovanja kao temeljne intelektualne "infrastrukture" hrvatskoga društva te je, ističe se, ključan element koji u širokom rasponu znanstvenih područja, polja, disciplina i njihova sve većega međudjelovanja, Republiku Hrvatsku uključuje u globalni razvoj znanosti.  

Na sastanku je, uz ministra i njegove najbliže suradnike, sudjelovalo 20 predstavnika ZCI-ja, predsjednik Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Ivo Družić; zamjenica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Sonja Čikotić sa suradnicima, te predstavnice Ministarstva financija.  

Ministar Barišić uvodno je istaknuo kako želi obnoviti partnerski odnos s akademskom zajednicom i svim ostalim ključnim dionicima. Objasnio je da tu želju temelji na svojoj zadaći da se neophodno 'preokrenu' trendovi i poveća nacionalno proračunsko financiranje znanosti i visokog obrazovanja, pa iako i na simboličkoj razini jer to, rekao je, ima bitan utjecaj na javnu percepciju znanosti i obrazovanja kao potencijalnoga i realnoga pokretača suvremenog i bržeg razvitka. S druge strane pak strane ovoga partnerskog odnosa, rekao je, jest da i akademska zajednica prihvati odgovornosti za vlastiti učinak i razvitak hrvatskoga društva.  

Sudionike sastanka ministar je upoznao i s brojnim koracima i sastancima koje je potaknuo nakon što je preuzeo dužnost, te o suradnji s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac radi što skorijeg raspisivanja ograničenoga poziva u okviru kojega će uspostavljeni ZCI-ji konkurirati za ukupno 50 milijuna eura raspoloživih u okviru fondova Unije (ERDF).  

Profesor Družić dao je pregled selekcijskoga postupka uz međunarodne recenzije temeljem kojih je Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj izvršilo konačnu selekciju predloženih centara te je , kao i predstavnici tih centara, istaknuo da treba žurno nastaviti proces pripreme poziva.  

Predstavnici centara iskazali su i potrebu da se pojednostave natječajne procedure i osmisle dugoročni koraci kojima bi se osigurala njihova neometana održivost. Predstavnik centara društveno-humanističkih znanosti profesor Ante Čović, iskazao je potrebu da se nastavi financiranje ta tri centra u okviru državnoga proračuna, a predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je i nositelj objave poziva, najavili su radionicu s potencijalnim prijaviteljima radi što bolje pripreme natječaja.  

Ministar Barišić na kraju sastanka izložio je konkretne korake neophodne za skoru objavu poziva planiranu krajem studenoga, uz jamstvo pune podrške i uključenosti Ministarstva znanosti i obrazovanja u potporu i praćenje natječajnoga postupka. Predstavnici ZCI-ja iskazali su zadovoljstvo zbog nastavka toga procesa i izrazili želju da unaprijede suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.