Ostojić kritičan

Ministar turizma: Nismo zadovoljni sezonom

Foto: Ministarstvo turizma
Ministar turizma: Nismo zadovoljni sezonom
13.11.2012.
u 16:49
Hrvatska će ove godine od stranih turista "profitirati" za gotovo sedam milijardi, a od domaćih za 800 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će ove godine od stranih turista "profitirati" za gotovo sedam milijardi, a od domaćih za 800 milijuna eura.

– Da bismo dobili potpun uvid u to gdje smo točno u odnosu na konkurentske zemlje prema turističkim prihodima, sljedeće godine nećemo se oslanjati samo na procjenu HNB-a već ćemo izraditi satelitsku bilancu. Inače, ovogodišnja sezona bila je dobra, ali nismo zadovoljni, Hrvatska u turizmu može i mora više – kazao je ministar Veljko Ostojić na panelu veleučilišta Vern pod nazivom "Kako će Hrvatska (p)ostati turistička zvijezda u EU?"

1,7 milijuna noćenja više izvan sezone

Ministar se studentima pohvalio sa 1,7 milijuna noćenja više tijekom vansezone u odnosu na prošlu godinu, što je, kako se čulo, uz povećanje broja dolazaka na kontinent jedan od dva glavna cilja hrvatskog turizma.

Na panelu su uz ministra Ostojića sudjelovali VERN-ovi predavači i suradnici Siniša Horak s Instituta za turizam, Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija, te Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Trezner ističe kako je potrebno u kreiranje posebnih turističkih proizvoda uključiti široko područje stručnjaka te potaknuti razvoj "destination management" organizacija i kompanija kako bi razvili nove motive dolazaka.

Turizam je industrija emocija

Predstavnik Instituta za turizam S. Horak kaže da je definirano 10 ključnih proizvodnih grupa, odnosno 30 pojedinačnih turističkih proizvoda koje hrvatski turizam može kapitalizirati. Šef hotelijerske udruge K. Šustar naglasio je važnost kreiranja turističkih proizvoda za one goste koji još nisu odlučili svoj odmor provesti u Hrvatskoj, te je naglasio kako je bitno staviti u turističku funkciju one hotele koji od Domovinskog rata nisu u funkciji. Ministar Ostojić naglasio je da je turizam industrija emocija te da je dobar turistički proizvod onaj kojeg će se turist sjećati do kraja života i o njemu svima pričati.

>>'Turisti iz Kine vašu će zemlju preplaviti i pokupovati sav luksuz'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

OB
-obrisani-
17:25 13.11.2012.

pa taj je lik non stop tvrdil kak je ovogodišnja sezona najbolja do sad i uz to je bulaznil o nekih 15 milijardi eura,

PP
Peter Petrovic
17:35 13.11.2012.

za zasititi te gladuse bi trebalo da u hrvatskoi dolazi duplo veci broi turista,da nose sobom svaki vrecu eura,da sobaica umjesto za svoju mizernu placu cisti (primjer)20 soba da mora cistiti 40 soba.onda bi bijo mnogo veci prihod turizma. ali onda grabljivci bi si povisli place menedzeri na kraju godine bi si djelili stotine hiljade kuna,i na kraju nebi opet bili zadovoljni.samo radnici bi bili sretni sto imaju vise posla.na kraju

LA
Lana
17:17 13.11.2012.

Sad odjednom vise nije rekordna sezona! Sad, kad bi trebalo zbrojiti novce vise nista nije rekordno. Daj vec prestanite svake godine blebetati kako je sezona rekordna i onda za par mjeseci sve to opovrgnuti. Kad zbrojite novce javite nam koliko smo zaradili. Prestanite brojati te puste ulaske i izlaske preko granice. Ako je bilo zarade bilo je dobro, ako nije koga briga koliko je bilo cega i koga bilo. Pun mi kufer tih silnih rekorda i onda opet nista od svega.