sastanak sa zelenima

Ministar Zmajlović: Odluka o Plominu C donesena bez pritiska

Foto: Zelena akcija
zelena akcija, plomin (1)
Foto: Zelena akcija
zelena akcija, plomin (1)
Foto: Ministarstvo
zelena akcija, plomin (1)
Foto: Zelena akcija
zelena akcija, plomin (1)
Foto: Zelena akcija
zelena akcija, plomin (1)
28.06.2012.
u 18:20
Zelena akcija prosvjedovala je ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode tražeći od ministra odbacivanje Studije utjecaja na okoliš za termoelektranu „Plomin C“
Pogledaj originalni članak

Zelena akcija u podne je izvela prosvjedni performans ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode tražeći od ministra Mihaela Zmajlovića odbacivanje Studije utjecaja na okoliš za Termoelektranu „Plomin C“.

– Prošli je tjedan Povjerenstvo MZOIP-a većinom glasova dalo pozitivno mišljenje o projektu, uvjereni smo, pod neprihvatljivim pritiskom prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je nekoliko dana ranije prejudicirao odluku javno izjavivši da „ide taj Plomin“, unatoč vidljivim nedostacima Studije utjecaja na okoliš – kažu iz Zelene akcije. Njihovi predstavnici potom su se sastali s ministrom Zmajlovićem.

– Povjerenstvo nije odlučivalo pod pritiskom, već je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša koje obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C – istaknuo je ministar Zmajlović. Ministar je kazao da te mjere obuhvaćaju viši dimnjak od planiranog, veći broj postaja za mjerenje kakvoće zraka te kontinuirano mjerenje promjene temperature mora, priopćili su iz Ministarstva.

Predstavnike Zelene akcije ministar je izvijestio da se još čeka mišljenje Republike Slovenije o prihvatljivosti zahvata na okoliš prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš (ESPOO konvencija), nakon čega će Ministarstvo odlučiti o izdavanju rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Predstavnici Zelene akcije kazali su da je projekt TE Plomin C neusklađen s prostornim planom Istarske županije te da će u slučaju gradnje Hrvatska biti energetski ovisna i vezana uz uvozni ugljen.

>>'Termoelektrana Plomin 3 imat će gubitak od 1,15 milijardi eura!'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar wratnik
wratnik
18:53 28.06.2012.

mi bi htjeli Industriju, proizvodnju, jacanje zemlje u svim sgmentima, ali mi netrebamo energije, stace nam energija, u kuci imas utisnicu i uklucis automat za kavu. Energija je luksuz.

SI
Sirotanovic
19:10 28.06.2012.

To ti, majstore zmajloviću tako kažeš, a mi znamo da je istina malo dalje, negdje u EU

FR
fran108
18:31 28.06.2012.

ovi zeleni mi idu na jetru , ... ništa radit u rh, tamo žive šišmiši , tamo zečevi , tamo leptiri , gdje god da udariš krampom ...evo zeleni ...s.t.o.p ! i hrvatska stoji već 20god . pa daj od***** više u skokovima. da jedemo lišće zeleno ?