ZAKONITO?!

Ministarstvo je naredilo spaljivanje mrtvorođenčadi kao otpada

08.11.2001.
u 00:00
* Prema preporuci Ministarstva zdravstva, da se ovaj slučaj ne bi dalje razvlačio kako ne treba, mogu reći da se postupak zbrinjavanja tijela mrtvorođenčadi provodi u skladu sa zakonom te civilizacijskim standardima - odgovorio nam je dr. D. Krpan, ravnatelj Svetog Duha * U Hrvatskoj nema zakona koji propisuje otkad se dokad plod smatra fetusom. Mislim da je pojam fetusa u naputku Ministarstva zdravstva potpuno pogrešno naveden u kontekstu patološkog otpada - objasnio je dr. A. Kurjak
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Nakon višednevnog nastojanja da stupimo u kontakt s ravnateljem Opće bolnice Svetog Duha dr. Daliborom Krpanom, jučer nam je to uspjelo. Međutim nismo dobili izravne odgovore na pitanja kako se i pod kojim uvjetima tijela umrle novorođenčadi spremaju, prevoze i u čemu, koliko stoji spaljivanje takva tijela, koliko bolnica plaća prijevoz i koje poduzeće obavlja te poslove za bolnicu.

- Nakon uvida u situaciju te nakon obavljene inspekcije Ministarstva zdravstva, mogu reći samo da se u našoj bolnici postupak zbrinjavanja tijela mrtvorođenčadi provodi u skladu sa zakonom te civilizacijskim standardima. Prema preporuci Ministarstva zdravstva, da se taj slučaj ne bi dalje razvlačio u kontekstu s kojim zapravo nema veze, to je zapravo odgovor na sva vaša pitanja - kazao nam je ravnatelj Krpan, na toj dužnosti od siječnja ove godine.

Međutim, suprotno "preporuci Ministarstva zdravstva", željeli smo doznati više potankosti o "zakonskom i civilizacijskom postupanju" s tijelima umrle novorođenčadi.

- Zar je šefica Patologije vaše bolnice rekla neistinu kada je obrazložila da se obducirano tijelo novorođenčeta skuplja s drugim anatomskim otpadom u lijesove od 70 kilograma, a potom s drugim anatomskim otpadom kremira?

- Ne, nije. To je samo njezina nespretna formulacija i odnosi se zapravo na mrtvorođenčad. Mi se povodimo za naputkom Ministarstva zdravstva o postupanju s otpadom koji nastaje pri pružanju zdravstvene zaštite. Tamo jasno u stavku 1. i podstavku 1.1 stoji da su fetusi opasni medicinski otpad, i to patološki otpad.

Zar su mrtvorođena djeca, bez obzira je li riječ o djetetu od pet, sedam ili devet mjeseci, fetusi pa se zbrinjavaju kao patološki otpad, pitali smo ravnatelja.

- Radimo u skladu s naputkom Ministarstva, a o tome do kada je dijete fetus, odlučuje, ako se ne varam, zakon i struka, ali precizno vam ne mogu odgovoriti - zaključio je ravnatelj Krpan.

Predsjednik Povjerenstva za perinatalnu medicinu Ministarstva zdravstva prof. dr. Asim Kurjak rekao je da je fetus za medicinu ljudski plod nakon devetog tjedna do rođenja.

- Mrtvorođeni ljudski plodovi, fetusi, mlađi od 22 tjedna i lakši od 500 grama smatraju se pobačajem i ne registriraju kao živa bića. Međutim, fetusima se smatraju i mrtvorođeni ljudski plodovi stariji od 27 tjedana te teži od 500 grama. Oni se pak registriraju. U Hrvatskoj se povodimo za europskim stavovima i statistikama EUSTAT-a, no nema zakona koji strogo određuje otkad se dokad plod smatra fetusom. Upravo će naše Povjerenstvo razmatrati i to pitanje. Mislim da je pojam fetusa u naputku Ministarstva potpuno pogrešno naveden u kontekstu patološkog otpada. Trebalo bi pisati da je riječ o pobačenim plodovima mlađim od 22 tjedna i lakšim od 500 grama. Međutim, i u tom bi slučaju sve trebalo biti dostojanstveno napisano jer je i to nekad bio ljudski život - objasnio je dr. Kurjak.

Kako bolno zvuči to da se u zagrebačkim bolnicama mrtvorođenčad, koju roditelji iz nekog razloga ne preuzmu, spaljuje kao anatomski otpad, posvjedočile su nam brojne čitateljice koje su posljednjih dana nazvale našu redakciju. Vjerojatno bi bilo lakše podnijeti okrutnu istinu da je za nju odgovoran neki neodgovoran pojedinac, šef neke bolnice ili patologije. Međutim, ako je za tu istinu odgovorno Ministarstvo zdravstva, postavlja se pitanje kakve još naputke to ministarstvo može donijeti na uštrb dostojanstva mrtvorođenog djeteta.

Domagoj Vričko

Pogledajte na vecernji.hr