Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izdala je uputu za postupanje na kolinju ili svinjokolji, ako se ona obavlja u kućanstvu.
U uputama stoji da se životinja mora "poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem". Također, životinju se smije zaklati samo nakon omamljivanja, a "gubitak svijesti i osjeta" mora se održavati do smrti životinje.
"Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju", stoji u uputama za klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu.
Cijeli dokument pročitajte ispod teksta.
Jedan, hvata sajlom bravca za gornju celjust, najcesce to radi gazda jer su svinje navikle na njega. Dvojica hvataju za usi, 1 za rep koji podize svinju kolko moze da se ne moze upirat zadnjim nogama. Svinju vucemo van iz svinjca do mjesta klanja, tu je drzi samo onaj sa sajlom. Pistoljem se omami svinja, dvojica kleknu na svinju da ne moze ozlijedit nikog udarajuci nogama, treci joj prereze vratnu arteriju. I to je to. Dovesti svinju do mjesta klanja bez sajle, hvatanja za usi, rep, ne znam kako napravit i onda jos da miruje dok ju se omami pistoljem. To su zivotinje oko 200 kg najcesce i ako se ne pazi moze doc do ozbiljnih ozljeda ljudi. Te zivotinje na selu najcesce zive u boljim uvjetima i bolje se brine o njima od onih industrijski uzgajanih. Klanje nije lijep posao i onaj kome se to svidja ima ozbiljan problem, samo vecina ljudi su licemjeri i ne zele znati odakle i na koji nacin je stigao komad mesa lijepo zapakiran u prozirnoj kutiji i onda dobijemo ovakav pravilnik.