Poduzeli sve korake

Ministarstvo: Preseljenje u novu školu bilo bi diskriminirajuće

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Ministarstvo: Preseljenje u novu školu bilo bi diskriminirajuće
11.09.2013.
u 22:21
Ministarstvo može odobriti nastavu u kući samo u slučaju ako se radi o djetetu s nekom od kroničnih bolesti ili većim motoričkim teškoćama što ovdje nije slučaj
Pogledaj originalni članak

Nakon što su roditelji djece petih razreda zagrebačke osnovne škole u koju je upisan dječak s problemima u ponašanju, i kojemu je to četvrta škola nakon premještaja, otvorenim pismom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zatražili smjenu svih mjerodavnih u školskim vlastima, oglasio se i Ministarstvo.

 - Ministarstvo je nadležno isključivo za pitanje obrazovanja i ne možemo na sebe preuzeti odgovornost za nepoduzimanje mjera koje su u nadležnosti ostalih institucija. Napominjemo i da je, sukladno propisima, škola mjesto u kojem se trebaju rješavati problemi vezani uz odgojno-obrazovni rad. Ostale institucije mogu samo osigurati podršku školi. U tom smislu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poduzelo je sve korake koji mogu pridonijeti kvalitetnijem, sigurnijem i poticajnijem okruženju za odgojno-obrazovni rad u školi, poručuju iz ministarstva.

Ustavno pravo na obrazovanje

Podsjećaju i da svaki učenik ima ustavno pravo na obrazovanje kao i pravo na savjet i pomoć u rješavanju problema, sukladno njegovom najboljem interesu.

Smatraju da bi preseljenje učenika u novu školu bilo diskriminirajuće za samoga učenika te bi se time ugrozilo njegovo ustavno pravo na školovanje.

 - Svaki roditelj ima pravo i obvezu voditi brigu o svom djetetu i njegovom odgoju i obrazovanju, no pritom nitko nema pravo ugrožavati prava druge djece, od kojih je jedno od temeljnih prava pravo na obrazovanje. Prijedlozi za provedbu nastave u kući, kao i individualne nastave, nemaju zakonsko uporište te ih Ministarstvo ne može odobriti, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo može odobriti nastavu u kući samo u slučaju ako se radi o djetetu s nekom od kroničnih bolesti ili većim motoričkim teškoćama što ovdje nije slučaj.

Škola dužna osigurati sigurnost svih učenika

 - Naime, učenik, iako je to bilo traženo, do danas nije bio uključen u postupak kojim bi se utvrdila eventualna potreba za promjenu oblika školovanja. Navedeni postupak mogu pokrenuti škola ili roditelj, a rješenje donosi nadležni ured državne uprave nadležan za poslove obrazovanja, odnosno Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Zakonom i kućnim redom škole propisane su i pedagoške mjere odnosno način njihova izricanja, što je, napominjemo, u nadležnosti škole, a isto tako škola je dužna osigurati i sigurnost svih učenika.

Ministarstvo razumije želju i pravo roditelja da se njihova djeca školuju u sigurnom okruženju, ali jednako tako ne zanemaruje ni činjenicu da učenik ima pravo na školovanje. Zbog svega navedenog jedino moguće rješenje koje je Ministarstvo moglo donijeti je nastavak školovanja učenika u postojećoj školi.

>> Ogorčeni roditelji: 'Uništili ste naš razum i toleranciju'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.