nemaju bodove

Ministrova odbijenica: Učenici se moraju ispisati, ne prelaze prag

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Ministrova odbijenica: Učenici se moraju ispisati, ne prelaze prag
10.10.2012.
u 11:00
V. d. ravnateljica pokušat će u ministarstvu dogovoriti da se organizira novo, trogodišnje zanimanje za 31 ‘prekobrojnog’ učenika
Pogledaj originalni članak

Šok, suze i nevjerica. Tako su učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac i njihovi roditelji dočekali odluku ministra Željka Jovanovića da se 31 učenik s premalo bodova mora ispisati. Nije uvažio njihove molbe da učenici koji već šesti tjedan dolaze na nastavu ostanu i nastave svoje školovanje. Međutim, agoniji tu nije kraj. Slijedi novi pokušaj jer roditelji ne žele samo tako ispisati svoju djecu i doslovno ih poslati na cestu.

 Rješenje – prazna škola?

 V. d. ravnateljica škole Đurđica Janjanin u ministarstvu će pokušati dogovoriti da se osnuje novi, trogodišnji program za učenike, koji zbog nastale situacije već danima s grčem u želucu dolaze u školu.

 – Ne znam što i kako dalje, ali svojoj kćeri ne dozvoljavam da ne ide na nastavu. Zar je rješenje da škola zjapi prazna – pita se Mario Humski. Ta, kao i mnoga druga pitanja muče i ostale roditelje, koje zanima što bi se dogodilo da odbiju ispisati svoju djecu.

Veliki je problem što nije neizvjesna samo sudbina srednjoškolaca upisanih s manjim brojem bodova. Upitan je i nastavak školovanja za 35 onih koji su prešli prag. Tako u prvom razredu meteoroloških tehničara ima trinaest učenika. Ispisivanjem njih osmero, ostat će ih samo pet. Hoće li ministar dozvoliti takav razred?

 – Moj je sin imao 44 boda. Ako raspuste razred, moći će se eventualno prebaciti u šumare. Međutim, to nije ono što je želio. Meteorološki tehničari su jedinstven program u Hrvatskoj, temelji se na matematici i fizici. Ne znam što će biti s našom djecom – kaže Gordana Slijepčević.

 Nisu ni pitali za bodove

 Svi se slažu da je očit propust učinjen i da za to nije kriv samo ravnatelj, nego i upisna komisija. Međutim, odlukom da se ispišu kažnjavaju se isključivo djeca, koja su se našla u bezizlaznoj situaciju. A netko ih je upisao u četverogodišnje programe iako nisu imali dovoljno bodova.

 – Dijete mi je najprije bilo u Prirodoslovnoj školi Karlovac. Kada je stigla prijava, a prosvjetna inspekcija odlučila da se 24 učenika mora ispisati, pozvana sam u školu. To je bilo 3. rujna, nastava je počinjala i nismo znali što ćemo.

Ravnatelj je zvao sve karlovačke škole da se raspita ima li slobodnih mjesta. Iz Šumarske i drvodjeljske su poručili da dođemo i to smo učinili. Nitko nas nije pitao za bodove. Sada smo opet u istoj, groznoj situaciji – svjedoči jedna majka. O svemu što se događa u karlovačkoj školi obaviještena je i dječja pravobraniteljica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

UM
Umjereni
11:30 10.10.2012.

Meni je žao djece, ali ravnatelje, i ovoga i onoga u Dalmaciji bi trebalo kazneno goniti. Postoji zakon i pravilnik koji određuje tko može upisati koju školu. Ili ćemo se držati zakona ili će svatko raditi po svome pa se možemo odmah vratiti u kameno doba i stvari rješavati toljagom.

DI
duncan_idaho
11:52 10.10.2012.

+ - 10.10.2012. u 11:25h doktorica je napisao/la: dokle će se igrati sa djecom?! _______________________________________________________________ A dokle će se djeca "igrati". Mene su roditelji odgajali da život nije igra i za*ebancija, nego rad, red i učenje

DO
doktorica
11:25 10.10.2012.

dokle će se igrati sa djecom?!