Kolumna

Miro Kovač na Srbiji se spretno brendira kao jastreb HDZ-a

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač
23.11.2016.
u 07:07
Ore u plodnom tlu jer predsjednica i premijer ne mogu još reći zašto su s Vučićem “ufino”
Pogledaj originalni članak

Nema baš HDZ-ovaca koji bi se usudili istodobno odapinjati vatrene strelice u smjeru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade koju vodi Andrej Plenković. Mjesec dana nakon što mu je Plenković rekao da neće biti ministar vanjskih poslova, nego je to Davor Stier, Miro Kovač uzeo je u ruke “vatreni luk” i počeo gađati aktualni državni vrh. U slučaju predsjednice Kovač u biti ismijava Deklaraciju o unapređenju odnosa koju je prije ljeta potpisala s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Što se tiče Plenkovića i Stiera, Kovač se suprotstavlja odluci da se ne blokira prijam Vučićeve Srpske narodne stranke u pridruženo članstvo EPP-a (europučana).

Kovač je ovdje spretno odabrao temu – Srbiju – i ore u plodnom tlu. Jer u Hrvatskoj je više skeptičnih nego onih koji vjeruju u konačni dogovor sa Srbijom. Susret hrvatske predsjednice i premijera Srbije nasred Dunava javnosti nije bio baš najjasniji, kao ni potpisivanje deklaracije koja može početi vrijediti tek kada iza nje stane hrvatska Vlada. Kovač se tu i sprda kad to naziva “političkim nadrealizmom”. Bi li drukčije ocijenio da je bio uključen i pozvan na taj susret (a nije), ostaje nepoznanica, no sigurno je da predsjednica još ne može objasniti zašto je bilo važno relaksirati odnose sa Srbijom (bez Kovača) i koja je njezina vizija “druženja” s Vučićem. Slična je situacija i s Plenkovićem i Stierom koji još ne mogu objasniti što će to Hrvatska zauzvrat dobiti od Vučića. Računica postoji, a vodi konačnom rješavanju gorućih bilateralnih problema. Naravno, pokaže li se ubrzo da ova hrvatska “ufino” politika prema Srbiji ne daje plodova, stvari će postati grublje.

Na Kovača su se i na Pantovčaku i u Vladi sada dodatno naljutili jer da je – politikant. Je li ili nije, on se ipak krenuo brendirati kao novi “jastreb” HDZ-a. Tu je poziciju već uspješno testirao na parlamentarnim izborima udarajući po Srbiji i Vučiću. Kako više i ne mora paziti što radi jer su mu ambicije u kontri s Plenkovićevim, Kovač će nastaviti tamo gdje je Hasanbegović (za)stao.

>> Bivši ministar podigao prašinu: Je li trebalo potpisati deklaraciju sa Srbijom?    

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.